Sisällön tarjoaa Blogger.

PIPARKAKKUTAIKINA


Luukku 12: 

Piparkakuissa maistuu ja tuoksuu joulu. Piparkakkutaikina on herkullista myös raakana.



Piparkakuilla on pitkät perinteet. Pohjolaan piparkakut kulkeutuivat jo keskiajalla, joskin silloin piparkakkuihin käytettävät mausteet olivat harvinaisia ja kalliita. Nimensä piparkakut ovat saanet maustepippurista, jota on käytetty pipareiden maustamiseen.

Pippurin sijaan maustoin piparkakkutaikinani inkiväärillä, neilikalla ja kanelilla. Piparkakkuja leipomalla saakin kodin täyteen joulun tuoksuja. Lisäsin taikinaan myös hieman vaniljaa, muuten leivon piparit perinteisellä ohjeella, jolla syntyy varsin mausteisia pipareita. Vähennä hieman mausteiden määrää, mikäli mielit miedompia pipareita. Ohjeen määrällä leivot – pipareiden koosta ja taikinanmaistelumääräästä riippuen – nelisen pellillistä valmiita pipareita. 

Laaduntarkkailulla on erityisen keskeinen rooli piparitaikinan valmistuksessa. Taikinaa kannattakin maistella useaan otteeseen valmistuksen ohessa. Itse pidän taikinasta erityisesti jääkaappikylmänä. 



PIPARKAKUT (noin neljä pellillistä valmiita pipareita)

  • ¾ dl tummaa siirappia 
  • 1 dl sokeria 
  • 125 g voita 
  • 1 tl inkivääriä 
  • 1 tl neilikkaa 
  • 1 tl kanelia 
  • (¼ tl vaniljajauhetta) 
  • 1 muna
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja (+ noin ½ dl kaulimiseen) 
  • 1 tl ruokasoodaa

Mittaa sokeri, siirappi, mausteet sekä voi kattilaan. Kiehauta ja anna seoksen olla levyllä kunnes sokeri on sulanut. Ota kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä.

Kaada jäähtynyt seos taikinakulhoon ja vatkaa muna seoksen joukkoon.

Sekoita sooda vehnäjauhoihin.

Sihtaa jauhot taikinan sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan seistä jääkaapissa yön yli.

Kauli taikina levyksi jauhoja apuna käyttäen. Ota taikinasta muotilla pipareita. Jääkaappikylmä taikina on kovaa, mutta pehmenee nopeasti sitä käsitellessä. 

Paista pipareita 180-asteisessa uunissa noin 6–8 minuuttia. 

Aihesanat: pipari ohje, piparkakut ohje, piparkakkuresepti, joulupiparit, helpot piparkakut ohje

6 kommenttia

  1. Oi, piparitaikina on melkein parasta joulussa! :) Osaisitko sanoa, millä kannattaisi korvata vehnäjauho, jos mielisi tehdä gluteenittomia pipareita? Jouluvieraaksi on tulossa yksi gluteeniton, joten olisi kiva leipasta kaikille sopivia pipareita. Tattarijauho? Ohje muutoin kuulostaa herkulta: mitä enemmän maustetta, sen parempi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vähän huono neuvomaan, kun tosi vähän on tullut leivottua mitään gluteenittomana. Ehdottaisin kuitenkin gluteenitonta jauhoseosta. Tässä linkki Marttojen gluteenittomiin joulupipareihin: http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/gluteenittomat-piparkakut/

      Poista
  2. Kiitos paljon kauniista joulukalenterista ja kivoista ideoista <3 Hyvää joulun aikaa! t.Hanna H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin kivoille lukijoille on kiva tehdä joulukalenteria! :) Puolessa välissä mennään, kohta iskee varmaan kalenteristressi :) Mukavaa joulun aikaa sinulle myös!

      Poista
  3. Itseasiassa itse pidän eniten juuri siitä taikinasta :D Valmiita pipareita en ainakaan samalla himolla syö. Raaka piparitaikina kunniaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat sanat! Toisen luukun mantelipipareiden taikina on myös tosi hyvää raakana... pitäisköhän tehdä toinen satsi... Taikinasattumia vois laittaa myös Ben&Jerry-mäisesti jätskin sekaan...

      Poista