Perinteinen jauhelihakeitto lämmittää koleassa
syyssäässä. Kattilallinen herkullista keittoa syntyy parissakymmenessä
minuutissa.
Jauhelihakeitto on yksi kouluruokien klassikoista.
Mauttomanpuoleisista vihannespaloista huolimatta muistelen
keiton maistuneen suurimmalle osalle koulutovereistani. Hyvistä raaka-aineista valmistettuna keitto kohoaa uudelle tasolle, sillä vastakorjatun sadon juurekset ovat vielä täynnä makua ja väriä. Keitto valmistuu mausteita lukuun ottamatta helposti myös kokonaan kotimaisista raaka-aineista.
keiton maistuneen suurimmalle osalle koulutovereistani. Hyvistä raaka-aineista valmistettuna keitto kohoaa uudelle tasolle, sillä vastakorjatun sadon juurekset ovat vielä täynnä makua ja väriä. Keitto valmistuu mausteita lukuun ottamatta helposti myös kokonaan kotimaisista raaka-aineista.
En meinannut ensin itsekään uskoa kattilallisen
keittoa syntyvän alle 20 minuutissa. Hyvä kuorimaveitsi kuitenkin helpottaa ja
nopeuttaa huomattavasti juuresten käsittelyä. Fiskarsin Functional Form -sarjan kuorimaveitsi
istuu käteen tukevasti, lisäksi sillä selviää suuremmastakin perunateatterista
rakoitta.
JAUHELIHAKEITTO (neljälle)
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- noin viiden sentin pätkä tuoretta chiliä
- 1 kevätsipuli varsineen
- 3 isoa, kiinteää perunaa
- 2 porkkanaa
- pieni nauris
- pieni palsternakka
- 1 pussi (200 g) kotimaisia pakasteherneitä
- 2 laakerinlehteä
- kymmenkunta mustapippuria
- ½ litraa lihalientä (tai ½ litraa vettä + lihaliemikuutio)
- litra vettä
- neljänneskilo vähärasvaista jauhelihaa (tässä hirvi–possujauhelihaa)
- öljyä
- suolaa ja mustapippuria jauhelihan maustamiseen
- tuoretta lehtipersiljaa
Laita vesi ja lihaliemi kiehumaan. (Jos käytät liemikuutiota, lisää se
veteen.)
Kuori juurekset ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi. Jätä perunat hieman
muita juureksia suuremmiksi, sillä ne kypsyvät muita nopeammin. Silppua
myös kevätsipuli.
Lisää juurekset, kevätsipulisilppu, mustapippurit sekä laakerinlehdet
kattilaan veden kiehuessa.
Silppua sipuli, valkosipulinkynnet sekä chili. Kuumenna paistinpannulla
tilkka öljyä ja lisää jauheliha pannulle. Ruskista jauheliha ja lisää lihan
sekaan silputtu sipuli, valkosipuli ja chili. Mausta liha suolalla ja
pippurilla.
Juuresten ollessa kypsiä, lisää kattilaan herneet. Keitä pari minuuttia, mikäli herneet ovat lisättäessä jäisiä.
Lisää lopuksi kypsä jauheliha ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa keiton
sekaan suolaa.
Saksi valmiin keiton päälle reilusti tuoretta lehtipersiljaa ja tarjoa
keitto ruisleivän kera.
Yhteistyössä Fiskars.
Avainsanat: jauhelihakeitto resepti, helppo arkiruoka resepti, mitä tehdä jauhelihasta, jauheliha resepti ohje
Joo, ihan parasta!
VastaaPoistaNo niin on! Ja tuo pieni lila nauris oli ihan älyttömän hyvää myös.
PoistaNo varmasti! Mä en oo tänä vuonna syöny nauriita juuri lainkaan. Ehkä ne vois lisätä Kivistön kasvimaalistaan ens vuodelle..
PoistaKlassikko! Ja tosiaan, niin paljon parempaa itse tehtynä kuin keskuskeittiöiden mauttomat mössöt...
VastaaPoistaKeskuskeittiöiden soppien juureksia ei oikein erota toisistaan edes mausta tai väristä. :)
PoistaIhanaa peruskauraa tämä! Itsekään en koululaisena lukeutunut jauhelihakeiton auuriin ystäviin, mutta nykyisin kyllä. Ihanat värit kuvissasi. :)
VastaaPoistaMusta se koulun jauhelihakeitto oli ihan ok, mutta kyllä omatekemä on huimasti parempaa! :)
PoistaNams, välillä tekee hyvää palata perusasioihin. Juuri tänään katselin kaupassa ihanan näköisiä kaskinauriita (mikä nimikin!), mutta jäin sitten vielä miettimään mitä niistä tekisin... Pakko varmaan käydä hakemassa niitä vielä viikonlopuksi ja kehitellä jotain :)
VastaaPoistaMä söin jokunen vuosi sitten Wienissä tajuttoman hyvää kookosmaidolla maustettua kaskinaurissoppaa, siitä lähtien on pitänyt kokeilla jotain sensuuntaista. :) Kiva, että kaskinauriisiin on viime vuosina alkanut törmätä muutenkin.
PoistaRuokakuvasi ovat upeita! Kaikki viimeisen päälle mietitty ja valostuskin aivan mahtava. Hienoa jälkeä, tällaista blogia on mukava lukea. Jatka samaan malliin! :)
VastaaPoistaItse kirjoittelin eilen myös postauksen hävikkiviikosta. Käyhän ihmeessä lukaisemassa, jos vain aikaa ja intoa riittää! :) http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/2013/11/madantyvat-matot-ja-halyttava-havikki.html
Kiitos kehuista – täällähän melkein punastellaan! :)
PoistaKävin lukemassa postauksesi ja oli kiva muutenkin löytää samalla blogiisi! Mukavaa viikkoa sinne!
Itsekin oli tänään ihan pakko keittää kattilallinen jauhelihakeittoa – sellainen sadepäivä kun tuolla ulkona näyttää olevan. En voi kieltää, etteikö postauksesi olisi inspiroinut, vaikkakaan en tehnyt keittoa reseptilläsi. Seuraavalla kerralla tosin aion heittää sekaan herneitä! Olen ne tavallisesti varannut lohikeittoa varten, mutta ne varmasti toimii myös jauhelihakeiton piristeenä.
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä! Mä tykkäsin nimenomaan tosi paljon noista herneistä tossa keitossa – jotenkin raikastivat koko sopan ihanasti. :) Täytyy itse laittaa seuraavan kerran lohikeittoonkin herneitä.
PoistaTämä oli minunkin lapsuudensuosikkeja. :)
VastaaPoista