torstai 19. syyskuuta 2013

SADONKORJUUN TABOULEH


Nyt on käsillä viimeiset hetket korjata kylmälle arka kasvimaan sato ennen hallaa. Couscoussalaattiin saa ujutettua ison nipullisen sadon yrttejä.

Pistäydyimme viime viikonloppuna maalla korjaamassa loput kasvimaani sadosta. Istutin osan basilikasta sekä lehtipersiljasta ruukkuihin ja toivon niiden pysyvän edes joitain viikkoja hengissä ikkunalaudalla. Leikatut yrtitkin säilyvät yllättävän hyvin jääkaapissa, kun sopivan muoviastian pohjalle laittaa kastellun kankaan, sen päälle yrtit ja astian peittää kelmulla.

Saimme viime sunnuntaina ystäviä kyläilemään. Leivoin iltapalaksi pitaleipiä, jotka täytettiin karitsanlihapullilla, hummuksella, tsatsikilla sekä tabouleh´lla. Tabouleh-salaattiin sain uppoamaan oman maan kurkun sekä isot nipulliset lehtipersiljaa ja minttua. Kasvatuslaatikossa rehottanut lehtipersiljani on sen verran voimakkaan makuista, etten tohtinut laittaa sitä enempää – kaupan miedompaa versiota suosittelen laittamaan vieläkin enemmän. Ei haittaa lain, vaikka salaatti olisi väriltään aivan vihreää. Tein tabouleh´n kylmään nesteeseen Soppaa ja silmukoita -Marjan tavoin. Näin tehtynä salaatin tekeytymiseen kannattaa varata useampi tunti aikaa. Jos kokkailussa on kova hoppu, kannattaa vesi kuumentaa, jolloin salaatti syntyy hetkessä. 



TABOULEH COUSCOUSISTA
(neljälle pääruoan lisukkeena )

  • 2 ½ dl couscousia 
  • 1 dl sitruunamehua (mehut 1–2 sitruunasta) 
  • ½ dl sokeria 
  • 2–3 dl  vettä (laita ensin vain noin desi ja lisää vettä tarvittaessa)
  • 1 dl oliiviöljyä 
  • 500 g kypsiä tomaatteja 
  • 1 kurkku 
  • iso nippu lehtipersiljaa (1–2 kaupan persiljaruukkua) 
  • 3–4 oksaa minttua 
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta (kuori puolikkaasta sitruunasta) 
  • suolaa 
  • mustapippuria


Yhdistä sitruunamehu, öljy, sokeri sekä desin verran kylmää vettä ja kaada seos couscous-ryynien päälle isoon kulhoon.

Kuutioi tomaatit sekä kurkku pieniksi kuutioiksi ja lisää ne sekä niistä irtoava neste couscousin sekaan. Silppua ja sekoita salaatin sekaan myös yrtit sekä raastettu sitruunankuori.

Rouhi sekaan suolaa ja pippuria. Anna couscousin turvota ja lisää tarvittaessa nestettä. Ryynit turpoavat yllättävän nopeasti kylmässäkin vedessä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai muita mausteita. Anna tabouleh´n tekeytyä vähintään nelisen tuntia ennen tarjoilua. 

Asiasanat: couscous salaatti, tabouleh salaatti tabbouleh salaatti, mitä tehdä couscousista, kuskus, kuskussalaatti

7 kommenttia:

  1. Apua äsken oli helle ja nyt kasvimaallani on siis hallavaara. En pysy enää ollenkaan perässä tässä vuodenkierrossa ;-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, oli kyllä herkullista!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...