sunnuntai 1. syyskuuta 2013

PORKKANAKAKKU


Syksy on sadonkorjuun aikaa. Sokerihiiri jemmaa ryytimaan herkut kakkuun.



Syksyisessä porkkanakakussani maistuvat pähkinät sekä kaneli. Loppukuusta laittaisin kanelin seuraksi myös hyppysellisen neilikkaa ja ripauksen kardemummaa. Kesä on kuitenkin niin liki, etten vielä kaipaa kakkuuni syksyn syviä makuja.

Porkkanakakku ei ole kakku eikä mikään ilman kunnon kerrosta tuorejuustokuorrutetta. Paksuinkaan kuorrutekerros ei kuitenkaan pelasta täysin kuivaa kakkua. Oman kakkuni mehevöitin hienoksi raastetun porkkanan lisäksi maustamattomalla jogurtilla. Turkkilaisella jogurtilla kevennettyä tuorejuustokuorrutetta laitoin sekä kakun päälle että väliin. En tosin malttanut antaa kuorrutteen jähmettyä kylmässä tarpeeksi kauan ennen tarjoilua, siksi päällys on hieman valuvampaa sorttia. Kuorrutteesta saa jämäkämpää myös lisäämällä tomusokerin määrää, mutta kuorrutteesta ei kannata tehdä kuitenkaan liian makeaa.



PORKKANAKAKKU (halkaisijaltaan noin 24-senttiseen vuokaan)

  •  3 kananmunaa 
  • 3 dl (noin 210 g) fariinisokeria 
  • 4 dl vehnäjauhoja 
  • ¾ dl hasselpähkinärouhetta 
  • 1 dl mantelijauhetta 
  • 2 tl ruokasoodaa 
  • 2 tl kanelia 
  • (neilikkaa, kardemummaa, inkivääriä) 
  • 2 tl vaniljasokeria 
  • 120 g voisulaa 
  • 200 g maustamatonta jogurttia 
  • 3–4 dl hienoksi raastettua porkkanaa (noin 300 g porkkanoita kuorineen punnittuna) 
  • 1 limetin kuori raastettuna


Kuorrute
  • 200 g tuorejuustoa 
  • 200 g paksua turkkilaista jogurttia 
  • 1 rkl limettimehua 
  • 1–2 dl tomusokeria
  • koristeeksi (pistaasi)pähkinöitä


Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohja leivinpaperilla.

Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi. Raasta limetistä kuori porkkanaraasteen sekaan. (Voit hienontaa kuoritut ja paloitellut porkkanat myös sauvasekoittimella. Lisää tällöin tarvittaessa porkkanoiden sekaan loraus vettä tai esim. omenamehua, jotta hienontaminen onnistuu.)

Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet (vehnäjauho, pähkinärouhe, mantelijauhe, ruokasooda sekä mausteet) keskenään.

Lisää kuiva-aineseos, voisula sekä jogurtti varovasti muna–sokerivaahdon sekaan. Lisää porkkanaraaste lopuksi taikinan sekaan.

Kaada seos irtopohjavuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää taikinaa. Jäähdytä.

Kumoa jäähtynyt kakku tarjoilulautaselle ja halkaise kakku.

Valmista kuorrute. Sekoita tuorejuusto ja jogurtti tasaiseksi. Mausta limettimehulla. Siivilöi tomusokeri kuorrutteen sekaan. Maistele kuorrutetta, jottei siitä tule makuusi liian makea.

Lusikoi puolet kuorrutteesta kakun väliin ja loput kakun päälle. Koristele kakku halutessasi kuorituilla pistaasipähkinöillä. Anna kuorrutteen jähmettyä puolisen tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. 

Avainsanat: porkkanakakku resepti, helppo porkkanakakku, helppo leivonnainen, mitä leipoa syksyllä

14 kommenttia:

  1. Namskelinam, ihanat kuvat! Just tänään söin porkkanakakkua pitkästä aika. On se vaan hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kira! Olisin tietty voinut pyyhkiä myös pölyt tuosta kaapinperältä kaivetun kakkuvadin jalasta... :)

      Poista
  2. Slurrrps! Yks niistä herkuista, joista mun on pakko kehitellä gluteeniton versio, ja piakkoin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että onnistuu ihan hyvin, kun lisää vähän porkkanan ja pähkinöiden määrää ja korvaa loput jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. :)

      Poista
  3. Porkkanakakku kuuluu syksyyn. Meilläkin oli tänä viikonloppuna porkkanakakkua, pienen synttärisankarin toiveesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun on virallisestikin syyskuu, saa alkaa puhua jo syksystä! Jotenkin porkkanakakku kyllä henkii syksyä! :)

      Poista
  4. Minäkin tein eilen porkkanakakkua - tosin laitoin kanelin lisäksi neilikkaa ja kardemummaa, kyllähän sen mausteista olla pitää. Kuorrutteen tein tällä kertaa mascarponesta, ranskankermasta, tomusokerista, raastetusta limen kuoresta ja limen mehusta. Tuli aika hyvä yhdistelmä! Porkkanakakku on kyllä yksi syksyn parhaista leivonnaisista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyy ottaa pehmeä lasku syksyyn ja lisäillä mausteiden määrää maltilliseti. Sitten kun alkaa tulla räntää vaakatasossa, turvaudun tymäkämpiin mausteisiin. :) Mä olen myös tehnyt mascarponesta joskus kuorrutteen, toimii! Nyt lähikauppamme tavarantoimittajalla on jotain mascarponen toimitusvaikeuksia, eikä tuotetta ole ollut toviin hyllyssä... :)

      Poista
  5. ja vielä pistaasipähkinöitäkin päällä. Oi herkullisuutta!

    VastaaPoista
  6. Ihana kuva. Jogurti toimii varmasti erinomaisesti tässä, pakko itsekkin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jogurtti mehevöitti hyvin. Mietin just, että jogurtin voisi vaihtaa myös omenasoseeseen, mutta silloin pitäisi kyllä laittaa ruokasoodan sijaan leivinjauhetta. :)

      Poista
  7. Mikä valo! Riikka, olet kyllä supertaitava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna! Ja terveisiä täältä jättiläissoftboxista, julkisivut ovat nimittäin edelleen paketissa... Vähän kyllä jo kyllästyttää remppa, kun puoli vuotta sitten on viimeksi nähnyt ulos ikkunasta... Onneksi sentään valo suodattuu nätisti peitettyjen ikkunoiden ja muovien läpi...Nää kuvat näpsäsin tosi nopeasti, en jaksanut edes heijastinta hakea :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...