Sisällön tarjoaa Blogger.

SIENIRISOTTO


Viime viikon loputtomilta tuntuneet sateet tekivät tehtävänsä, ja metsiin on ilmestynyt kantarelleja kuin sieniä sateella.

Positiivisen ajattelun opasta lainaten päätin olla hermostumatta loputtomilta tuntuvista sadepäivistä ja mennä metsään. Vanha sanonta ei päässyt pettämään, ja viime viikonlopun sienisatomme oli varsin komea. Kaksi iltaa kestäneen puhdistusoperaation jälkeen tuli lopulta mieleeni, että hieman niukempikin sienimäärä olisi saattanut olla ihan riittävästi.

Apupoika on meillä risottovastaava. Mitäs meni kokkaamaan ensitärskyillämme loistavaa sienirisottoa. On saanut tehdä vastakin.

APUPOJAN SIENIRISOTTO (neljälle)

  • 2 (salotti)sipulia 
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 2 varsisellerin vartta 
  • noin ½ dl öljyä 
  • reilusti tuoretta timjamia (noin 2 rkl perattuna) 
  • 3 ½ dl risottoriisiä 
  • 1 dl kuivaa vermuttia tai valkoviiniä 
  • 1 litra kuuma kasvis- tai kanalientä 
  • suolaa ja mustapippuria myllystä 
  • 30 g voita 
  • 30 g parmesan- tai pecorinojuustoa raastettuna 
  • lehtipersiljaa 
  • 1–1½ litraa sieniä (esim. kantarelleja)

Erottele sienten joukosta pienet ja söpöt yksilöt erilleen ja paloittele loput sienet. Paista pieniä kokonaisia sieniä hetki voissa. Suolaa ne ja laita sivuun odottamaan.

Kuumenna kasvis- tai kanaliemi kiehuvaksi kattilassa. Liemen tulee kiehua hiljalleen koko risotonvalmistuksen ajan.

Kaada öljy toisen kattilan pohjalle. Silppua sipulit, valkosipulinkynnet sekä varsiselleri ja kuullota niitä öljyssä. Lisää timjaminlehdet sekä riisi ja jatka kuullottamista vielä hetki. Nosta lämpöä ja hulauta joukkoon vermutti tai viini ja sekoittele kunnes neste on imeytynyt.

Vähennä levyn lämpöä ja lisäile kuumaa kasvis- tai kanalientä kauhallinen kerrallaan risottoa samalla sekoitellen. Maistele risottoa useasti kypsennyksen aikana, äläkä kypsennä sitä liikaa. Riisiä ei saa kypsentää liikaa, vaan risotossa pitää olla hieman purutuntumaa. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa myös sienisilppu – huomioi, että tuoreista sienistä tulee risottoon myös nestettä. Mausta risotto suolalla ja pippurilla.

Kun risotto on lähes kypsää, käännä liedestä virta pois ja lisää kattilaan tarvittaessa vielä pieni kauhallinen lientä sekä parmesanraaste ja voi. Sekoita ja anna hautua kannen alla muutama minuutti. Silppua lopuksi valmiin risoton päälle reilusti tuoretta lehtipersiljaa ja koristele risotto pienillä paistetuilla sienillä. 



Avainsanat: kantarellirisotto, sienirisotto, risotto ohje, helppo risotto ohje, kanttarelli, kanttarellirisotto, mitä tehdä kantarelleista, helppo sieniruoka

20 kommenttia

  1. Oi! Pitäisiköhän itsekin mennä metsään kanttarelleja metsästämään? Itse kävin jo enenn juhannusta hakemassa ison satsin (olivat todella aikaisessa!) ja sen jälkeen olen juuttunut marjapuskiin riehumaan. Viikonloppuna voisi kyllä tehdä sienestysreissun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohoh, aikamoista, että ennen juhannusta jo löytyi kantarelleja. :) Tänä kesänä kyllä kaikki oli tosi paljon etuajassa. Mekin löydettiin jo vähän suppilovahveroita kantarellien lisäksi ja kerättiin vielä kymmenisen litraa mustikoita samalla – niitäkin siis vielä metsistä löytyy. :)

      Poista
  2. Siellä etelässäkö ne kaikki kanttarellit ovatkin? Muutama suppis näkyi Jyväskylän metsässäkin jo ja harvat herkkutatit ovat olleet yllättävän madottomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löytyy vielä sieltäkin. :) Mä taas en ole törmännyt täällä vielä yhteenkään kunnolliseen tattin. :)

      Poista
  3. Ohoh, pakko kyllä päästä nyt heti sienimetsälle, kun joka tuutista tulee näitä ihania sienijuttuja! Erityisesti on tehnyt viime päivinä mieli juuri sienirisottoa sienipiiraan lisäksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisina aurinkoisina päivinä viilentävä metsä on kyllä aika kiva paikka. Nyt kun mustikanvarvut alkavat jo saada ruskanvärejä, niin metsässä on tosi kaunista. Mars, metsään siis, etköhän sitten saa palkkioksi piirasta tai risottoa. :)

      Poista
  4. Mun mielestä tohon sienten putsaamiseen pitäis kyllä keksiä joku vempele. Siis joku muu kuin sieniveitsi ja omat kätöset. Tai sit pitäis pystyä hillitsemään itsensä siellä sienimetsässä. Se ei kyllä koskaan onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin! Se jos mikä on rasittavaa puuhaa. Nyt osan saalista putsasin kylmästi vedellä.

      Poista
  5. Jes! ihana sade jonka asiosta sienisato voi olla runsas, odotan jo viikonloppua kun saan sieniraportin äidiltäni mökillä :)

    VastaaPoista
  6. Täälläpäin tulee hyvin kanttarellei ja orakkaita. Mustatorvisienitilannekin on jo hyvä ja joitain suppilovahveroitakin on löytynyt. Tatteja ei tosin ole täälläkään paljon näkynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä taisit olla säilönyt sieniä etikkaliemeen, täytyykin tulla katselemaan vinkit, kun tekisi mieli kokeilla.

      Poista
  7. Annoskuvaa katsellessa voisin melkein kuvitella pitäväni sienistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voitko muka rehellisesti väittää, ettet edes pidä voissa paistetuista pienistä söpöistä kantarelleista? Nehän eivät ole edes limaisia!

      Poista
    2. Olen kerran jopa itse tehnyt kantarellikastikkeen sillä ajatuksella, että itsetehtynä se maistuisi hyvälle, mutta ei. Onneksi maistui muille. Ja ihan oikeasti harmittaa kun en sienistä tykkää, niistä saisi niin paljon kaikenlaista kivaa.

      Poista
  8. Missäpäin Helsingin seudulla voi sienestää? Muualla kuin kauppahallissa siis. (en edes yritä pyytää tarkkoja vinkkejä vaan ihan pientä osviittaa... ;) terveisin maaltamuuttanut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi viivästynyt vastaus! Kantarellimetsässä olimme Päijät-Hämeessä, mutta varsinkin suppilovahverot olemme parina viime vuonna käyneet hakemassa Sipoonkorvesta – ihan siitä Helsinkiä lähimpänä olevasta päästä. Siellä on toki paljon muitakin sienestäjiä, mutta viime vuosina suppiksia on tullut niin valtavasti, että sieltä on kyllä riittänyt kaikille kerääjille niin paljon sientä kun on vaan viitsinyt kerätä. :)

      Poista
  9. Sieniä tosiaan riittää. Tatteja, kantarelleja ja ensimmäiset suppilovahverotkin jo - sieniä alkaa olla jo liikaa, ei niitä kuitenkaan voi jättää keräämättäkään. Risottoa on tehty jo monta annosta, seuraavaksi täytyy vaihtelun vuoksi tehdä vaikka piirakkaa tai pastaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän suppisapajien antimet vaikuttivat vielä viime viikonlopun perusteella vähän surkeilta, toivotaan siis maltillisesti lisää vesisadetta. :)

      Poista
  10. Kokematon kyselee, voiko risoton siis tehdä tavallisessa teräskattilassa? :)
    Kiitos, jos ehdit vastata!

    VastaaPoista