sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

HAUKIPURILAISET


Onnistuimme Apupojan kanssa syömään 27 annosta kahteen pekkaan taannoisen Taste of Helsinki -ruokafestarin illalliskattauksessa. Jostain syystä Bistro O matin kehuttu haukipurilainen jäi kuitenkin kokeilematta.

Helsingin kansalaistorilla järjestetty Taste of Helsinki oli kerrassaan mahtava tapahtuma. Ensimmäisen festaripäivän illalliskattaukseen oli saapunut satapäin hymyileviä ihmisiä, eikä tuuli tuivertanut viinilaseja kumoon, kuten seuraavana päivänä oli kuulemani mukaan tapahtunut. Maistelimme Apupojan kanssa puoliksi kunnioitettavat 27 annosta. Jotenkin, kirkkonummelaisen Bistro O mat -ravintolan, houkuttelevalta kuulostanut haukipurilainen jäi kuitenkin testaamatta.

Haukipurilainen jäi kummittelemaan takaraivooni, joten sellaista oli saatava. Oman purilaiseni välistä löytyy voissa rapeapintaiseksi paistettu haukipala sekä runsaasti tartarkastiketta. Idea niihin tuli Kirkkonummen sijaan lahden takaa tallinnalaisravintola F-Hooneesta, jossa söin alkuvuodesta taivaallisen, tartarkastikkeella höystetyn, turskaburgerin. Bistro O matin purilaisen välistä taisi sen sijaan löytyä haukimurekepihvi. Voissapaistetun haukipalan voi vaihtaa yhtä hyvin sellaiseen, varsinkin jos ei halua purilaiseensa, haukifileeseen helposti jääviä, ruotoja. Tartarkastiketta kannattaa kuitenkin lusikoida purilaisen väliin reilusti.




HAUKIBURGERIT TARTARKASTIKKEELLA (kahdelle)
  • 2 purilaissämpylää 
  • 1 pieni haukifilee  (tai tee haukimurekepihvejä)
  • suolaa 
  • 1 limetti 
  • voita paistamiseen 
  • salaatinlehtiä 
  • tomaattia 
  • kevätsipuli 
  • tartarkastiketta (ohje alla)

Valmista ensin tartarkastike (ohje alla).

Siivuta tomaatti ja sipuli.

Leikkaa haukifilee neljään osaan. Paista kalapalat voissa rapeapintaisiksi. Mausta suolalla ja limettimehulla.

Halkaise hampurilaissämpylät. Paahda sämpylöitä hetki kuumalla, kuivalla paistin- tai parilapannulla.
Lusikoi sämpyläpuoliskoille tartarkastiketta. Asettele sämpylän väliin salaatinlehtiä, tomaattisiivut, sipulirenkaat, paistetut haukipalat sekä vielä aimo annos kastiketta.

TARTARKASTIKE
  • 1 prk (200 g kermaviiliä) 
  • ½ dl majoneesia (ohje alla) 
  • 1 rkl kapriksia 
  • 2 kevätsipulin vartta 
  • 1 tl dijon-sinappia 
  • 1 limetin kuori 
  • (suolaa) 
  • (pippuria)

Valmista ensin majoneesi (ohje alla) tai käytä valmismajoneesia. Silppua kevätsipulin varret ja raasta limetistä kuori. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset sekaisin. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa hampurilaisten valmistumisen ajan.

MAJONEESI
  • 2 kananmunankeltuaista 
  • 2 rkl omenaviinietikkaa 
  • 1 tl dijon-sinappia 
  • 1 ½  dl rypsiöljyä 
  • suolaa 
  • pippuria

Mittaa kaikki, mielellään huoneenlämpöiset, ainekset korkeaan ja kapeareunaiseen kulhoon. Aja seos sauvasekoittimella paksuksi, emulsiomaiseksi kastikkeeksi. Yleensä muutama ylös–alas-liike riittää.


Avainsanat: majoneesi resepti, majoneesi ohje, haukiburger resepti, haukipurilainen resepti, hauki ohje resepti, tartarkastike ohje, helppo kastike kalalle, kylmä kastike kalalle, mitä hauesta

6 kommenttia:

  1. Mä tein viikko sitten sitä yhtä majoneesijuttua varten limellä maustettuja haukipurilaisia Bistro o matin innostamana. Niistä tuli ihan mielettömän hyviä, hauki on mahtavaa burgerikamaa! Harmi kun en saa postata kuin vasta heinäkuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy yrittää siis jaksaa odottaa heinäkuulle asti! :) Onneksi sitä ennen saa sentään herkkuhodareita ;)

      Poista
  2. Heh, meillä kävi vähän samalla tavalla: huomasin haukiburgerin vasta Instagram-massasta TOH-illan jälkeen ja laitoin liisalle painiikissa tekstarin, että haukiburgeri jäi syömättä. Saman tien päätettiin, että juhannuksena tehdään sitten omat.

    Välissä oli tomaattikompottia ja sitruunaista retiisi-kaprismajoa. Hyvä oli omakin sävellys :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin vielä etukäteen ajatellut, että haukiburgerit on pakko testata. Haukiburgerit vaikuttavat olevan nyt kyllä kuuminta hottia, kun Sipulassakin niitä oli tehty.

      Poista
  3. Ihanat kuvat, ja tuollaisen pikku kastikekipon minäkin haluan. Tartarkastike on kyllä sellainen juttu, että sen maku on enemmän kun sen raaka-aineiden summa. Herkullinen poustaus taas kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Tuo oli löytö Hietsun kierrätyskeskuksesta. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...