Sisällön tarjoaa Blogger.

SUNNUNTAILOUNAS LÄHI-IDÄN MALLIIN – MANTELICOUSCOUS & HUMMUS


Viime aikoina olen useamman kerran kuullut meksikolaista sekä perulaista keittiötä povattavan seuraaviksi suuriksi ruokatrendeiksi. Meidän sunnuntailounas sen sijaan koostui pienestä ruokamatkasta Lähi-idän suuntaan.

Ennusteet perulaisen keittiön nousemisesta uudeksi ruokatrendiksi saavat minut odottamaan ensimmäisten marsujen ilmestymistä lihatiskeihin ja pakastealtaisiin. Tiedä sitten, mikä on Elintarviketurvallisuusviraston linjaus eläinkaupassa myytävien marsuraukkojen suhteen – mahtaisivatkohan ne sopia pataan?

Jätin kuitenkin suosiolla jyrsijät sekä uudet mantereet rauhaan, ja sunnuntain lounaspöytäämme syntyi herkkuja Lähi-idän hengessä. Kofta-tyyppiset karitsakepakot saivat kylkeen minttutsatsikia, marinoitua punasipulia, mantelicouscousta, pitaleipiä sekä hummusta. Ei hullumpi lounas, vaikkakin Lähi-idän keittiö taitaa alkaa olla jo niin viimekaudenjuttuja.  



Mantelicouscousin idean nappasin Boulevard Social -ravintolan listalta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä tuli valtavan maukas lisuke, jota aion varmasti varioida tulevaisuudessa. Paahdetut mantelit myös antoivat cous-cousiin mukavasti pientä purutuntumaa. 

Hummuksen valmistin kuivatuista kikherneistä. Herneet vaativat liottamisen ja keittämisen, mutta muuten hummuksen valmistaminen niistä on yhtä helppoa kuin purkkiin pakatuista kikherneistä. 


MANTELICOUSCOUS (lisukkeeksi kahdelle)
  • 1 dl couscousia 
  • 1 dl kiehuvaa vettä 
  • ripaus suolaa 
  • 1 dl kokonaisia manteleita

Mittaa couscous kuumuuttakestävään astiaan. Kaada päälle kiehuva vesi ja lisää ripaus suolaa. Sekoita ja anna couscousin turvota kypsäksi noin viiden minuutin ajan. 

Paahda mantelit kuivalla pannulla, niin että ne saavat hieman väriä, mutta vältä polttamasta niitä. Rouhi mantelit joko veitsellä tai tehosekoittimessa. 

Sekoita mantelirouhe couscousin joukkoon ja tarjoa lisuke lämpimänä. 




HUMMUS 
  • 200 g kuivattuja kikherneitä vettä liottamiseen ja keittämiseen
  • 1–1½  dl vettä 
  • ½ dl sitruunamehua 
  • ½ dl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa 
  • ½ tl jeeraa eli juustokuminaa 
  • 2 rkl tahinia eli seesamsiementahnaa 
  • mustapippuria myllystä

Huuhtele kuivatut kikherneet ja jätä ne likoamaan veteen 8–10 tunniksi. Huuhtele lionneet herneet viileällä vedellä. Keitä kikherneitä suolatussa vedessä tunnin ajan. Anna kikherneiden jäähtyä. 

Aja kikherneet tahnaksi sauva- tai tehosekoittimella. Halutessasi voit jättää muutaman kokonaisen kikherneen koristeeksi. Lisää vettä, jotta saat hienonnettua tahnan tasaiseksi. Lisää kikherneiden sekaan myös muut ainekset. Maista ja lisää tarvittaessa sitruunamehua sekä mausteita, jotta saat siitä maistuvan. 

25 kommenttia

  1. Viime aikoina couscous-annoksissani on aina ollut jonkin sortin pähkinöitä. Jäin koukkuun What Katie Ate-blogin salaatin tehtyäni. Siinä oli minusta hyvää myös se, että pähkinät paahdettiin mausteiden kanssa.
    http://suolaajahunajaa.wordpress.com/2012/09/25/mahtava-salaatintapainen/

    Ja onneksi ruokatrendeistä ei tarvitse välittää tuon taivaallista, oman maun mukaan vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun muistutit, laitoin kyllä johonkin sopukkaan muistiin sen sinun herkullisen couscousisi, täytyykin testata sitä joku kerta. En ole ikinä ollut erityisen innostunut couscousista, mutta ilmeisesti pähkinät nostavat sen(kin) ihan uudelle tasolle.

      Poista
  2. Ihanannäköisiä kuvia ja tosi hyvältä kuulostaa nämä reseptit. Etenkin tuota mantelicouscousia on pakko kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se couscous oli kyllä hyvää kaikessa yksinkertaisuudessaan. Loput reseptit näpyttelen eetteriin tässä lähipäivinä... :)

      Poista
  3. Olisinpa ollut teillä lounaalla! Huikea kattaus!

    VastaaPoista
  4. Toivottavasti jyrsijät jää sivuun ja trendi toisi tullesaan tavan maustaa ruokaa,tavan tarjota ruokaa sekä tavan syödä esim.suvun tai perheen kesken kiireettä. Näin me pohjolan perällä kehityttäisiin siinä,että ruokailu on sosiaalinen tapahtuma :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jaksan aina myös paasata sosiaalisen syömisen puolesta. Ja siitä, ettei ruokapöydästä olisi kiire puuhaamaan yhtä sun toista...

      Poista
  5. Minusta tuntuu, että nuo Perutrendit ovat vasta tulossa ja Lähi-itä parhaimmillaan päällä... ainakin tältä tuntuu blogikierroksen perusteella ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista vielä törmänneeni yhteenkään perulaiseen reseptiin, mutta monessa paikassa toitotellaan, kuinka se mukamas on uusi musta, huvittavaa! :) Kuka on eka?

      Poista
  6. Ei hullumpaa tosiaan! Eipä sen väliä onko Lähi-idän keittiö "viimekaudenjuttuja" vai ei, hyvä on hyvää trendeistä riippumatta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta siis nämä ruokatrendit ovat vähän huvittavia. Kivahan se on, jos puhaltelee välillä uusia tuulia, mutta en tiedä, mistä tämä Peru-trendi on yhtäkkiä temmattu. :) Tuntuu vähän keksimällä keksityltä jutulta. :)

      Poista
  7. yhdyn jokohakaan, en tiedä tuleeko hyvä herkullinen ruoka koskaan olemaan viime kauden juttuja, nälkä on jokapäiväinen ongelma ja jos syö tyydyttääkseen ruokahaluaan (eikä vain sokeasti seuraa trendejä) päätyy sitä tämän tästä hyväksi todettuihin herkkuihin niihin nämä lukeutuvat. itse olisin usein näntynyt ilman pitaleipää ja hummusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Toisaalta onhan se myös kiva, että uudet tuulet tuovat mukanaan herkkuja, joista on aikaisemmin ollut täysin tietämätön. :)

      Poista
  8. Kääk, marsupata olisi kyllä mulle jo liikaa..! :-D

    Tuo mantelicouscous täytyy testata, Sossun versio oli älyttömän hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isäni näytti minulle jokin aika sitten kuvan Palau-saarella syömästään lepakosta. Se olisi saattanut olla mullekin jopa liikaa, mutta marsua voisin kyllä maistaa. (Lupaan kuitenkin jättää suosiolla eläinkaupan yksilöt rauhaan.)

      Poista
  9. Terveisiä täältä Lähi-Idästä,ruoka on sen verran hyvää että ei hullumpi trendi vaikka jatkuisikin.Perussa ollessani minulle tarjottiin marsua (cuy) ,kuulemma sitä tarjotaan vain tärkeille vieraille;D Siellä se makasi selällään ,tassut ilmassa ja säälitti se pikku otus.En voinut sitä syödä mutta kuulemma kanalle maistuu.Mutta muuten Perun keittiö on mahtava;vietin siellä v.2005 yhteensä pari kuukautta ja voi sitä ihanaa ruokaa mitä siellä oli:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siskoni on viettänyt paljon aikaa Perussa, ja joskus näytti minulle kuvaa, jossa rivi marsuja roikkui pyykkinarulla. :)Täytyykin käydä lukaisemassa Peru-juttusi läpi.

      Poista
  10. Ai niin mulla on blogissa muutama Peru-resepti,tagissa "Peru".

    VastaaPoista
  11. Kyllä Lähi-Itä on aina muodissa! Sen verran hyvää ruokaa...
    Mä olin aivan pöyristyny siinä Master Cheffin yhdessä jaksossa ku ne väitti, että toisella teamillä oli helpompi, kun kokkasivat thaikkuruokaa, koska meksiko ei oo niin in!
    Mitenkä ignorantti voi olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pyörittelin myös silmiäni katsoessani sitä MC-jaksoa. Lähi-itä on kyllä tosi pop ja nam!

      Poista
  12. Mantelikuskusta täytyy joskus kokeilla, kuulostaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelit toivat tosi kivaa purutuntumaan muuten vähän mössömäiseen couscousiin. :)

      Poista
  13. Olin joulukuussa Marrakechissä kokkauskurssilla. Pitäis vaan saada ne reseptit joskus blogiin saakka. Eilen tehtiin marokkolaista linssisalaattia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistäpäs hei raporttia tulemaan, en malta odottaa reseptejä ja kuvia!

      Poista