Sisällön tarjoaa Blogger.

SIENI–SIPULIFOCACCIA


Focaccia - tuo littana leipä, jota jo muinaiset roomalaiset mutustelivat.


Focaccia on italialaistyyppinen littana leipä, joka yksinkertaisimmillaan päällystetään oliiviöljyllä ja karkealla suolalla. Leivän päällysteissä kuitenkin vain taivas on rajana. Perinteisten yrttien ja oliivien lisäksi on bloggaajakollegoideni pöydissä nähty muun muassa mansikoilla ja viikunoilla ryyditettyjä leipäsiä. Jonkinlainen maltti kuorrutteiden määrässä on kuitenkin hyvä säilyttää, jotta lopputuotos muistuttaa ennemmin leipää kuin pitsaa.


Focaccia sopii mainiosti niin soppakulhon tai salaatin kylkeen kuin illanistujaisiinkin. Miksei myös brunssipöytään tai piknikkoriin.

Tästä satsista saa uunipellin kokoisen tuhdin leivän, tai mikäli haluat hieman ohuempaa focacciaa, voit taputella taikinan kahdelle uunipellille hieman pienemmiksi leiviksi.


FOCACCIA
  • 4 dl vettä 
  • 50 g hiivaa 
  • 1 rkl hunajaa 
  • 7½ dl vehnäjauhoja 
  • 1 tl suolaa 
  • ½ dl oliiviöljyä
+oliiviöljyä 

PÄÄLLYSTEET
  • nokare voita 
  • 1 iso punasipuli (tai kaksi pientä) 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 1 rkl hunajaa 
  • 2 rkl punaviinietikkaa 
  • 1 rkl tuoretta timjamia 

  • isohko kourallinen kuivattuja suppilovahveroita (tai vajaa litra tuoreita sieniä) 
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • nokare voita

  • sormisuolaa

Sekoita hiiva veden joukkoon. (Vesi voi olla kädenlämpöä viileämpää, jottei hiiva kohoa turhan nopeasti.) Lisää hunaja ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita.

Lisää loput jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaa yleiskoneella kymmenen minuuttia (tai käsin hieman pidempi aika). Lisää suola ja jatka taikinan vaivaamista vielä muutama minuutti. Taikinan tulee jäädä tahmaiseksi.

Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota 30 minuuttia.

Laita sienet likoamaan lämpimään veteen. Pyöräytä myllystä sienten päälle suolaa ja pippuria.

Kuori ja leikkaa sipulit puolikuun muotoisiksi ohuiksi sirpeiksi. Silppua valkosipulinkynsi. Sulata voinokare pannulla, lisää pannulle sipulisirpit, valkosipulisilppu, timjami, hunaja ja punaviinietikka. Kypsennä miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmeitä ja makeita.

Suojaa uunipelti leivinpaperilla ja roiski paperille öljyä. Kumoa taikina leivinpaperille (tai jaa taikina halutessasi kahteen osaan) ja roiski öljyä myös taikinan päälle. Taputtele ja levitä taikina öljyisin käsin uunipellille.

Peitä uunipelti kelmulla (jottei leivinliinasta tarvitse raaputella tarttunutta taikinaa) ja anna taikinan kohota puolisen tuntia.

Purista sienistä ylimääräinen neste pois ja paista niitä hetki voissa kuumalla pannulla.

Ripottele kohonneen focaccian päälle sieniä ja sipulia. Voit painella täytteitä osittain taikinan sisään. Viimeistele leipä sormisuolalla. Paista 220-asteisessa uunissa 25 minuuttia. 


10 kommenttia

  1. Tätä täytyy tehdä tänä viikonloppuna, kiitos reseptistä :). Suppisten tilalle varmaan sopivat myös kuivatut mustatorvisienet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! :) Mustatorvisienet sopivat varmasti mainiosti. Ihanaa viikonloppua teille!

      Poista
  2. Olen jo jonkin aikaa suunnitellut tekeväni focacciaa perinteisellä suola-rosmariini-oliivikombolla, mutta jostain syystä en ole saanut aikaiseksi - leivän leipomisen aloittaminen on ollut jotenkin liian hankalaa. Sienet ja sipuli kuulostavat hyvältä yhdistelmältä tuohon päälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko sinulla Sini yleiskonetta? Sellainen alentaa kummasti vaivaamisen kynnystä. Käsipelillä se on aika rankkaa ja työlästä hommaa. :)

      Poista
  3. Tässäpä ratkesi suppilovahvero-ongelmani. Olen nimittäin tuskaillut, mihin saan käytettyä kaikkia kuivatut suppilovahveroni, kun sienikastetikkeet, -keitot ja -piirakat eivät pidemmän päälle kuulosta enää niin jännittäviltä. Tiedän siis mitä leivon seuraavaksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä ihana ongelma! :) Meilläkin on suppiksia melkoisesti, mutta onneksi ne säilyvät hyvin, kuivattuina kuulemma jopa viisi vuotta. Mä tykkään laittaa suppiksia myös lihapullataikinan sekaan tai ihan perus jauhelihakastikkeeseen. :)

      Poista
  4. Mutta hyvä tavaton miten hieno sienivietsi! Mistä noita saa? Tämä focaccia menis varmaan kivasti posölee nuvoon kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä saa Decanterista tai sitten itse askartelemalla. Arvaas mitä!! Tätä syötiin eilen nimenomaan pösölee nuvoon kanssa!!

      Poista
  5. Kaunokainen! Monitoimikone on ihmisen paras ystävä. Kynnys parinkymmenen minuutin vaivaamiseen käsin on todella korkea. Kerran kokeilin, en erehdy toiste!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Musta ei olisi vaivaamaan käsin yhtä kauaa, vaikka sen voiskin tietty ottaa treeninä.

      Poista