Sisällön tarjoaa Blogger.

KURPITSAHUMMUS


Käytin yhden kokonaisen aamupäivän mausteisesta kurpitsakeitosta haaveilemiseen. Iltapäivällä oli pakko marssia kurpitsaostoksille, ja seuraavana päivänä ostin muutaman kurpitsan lisää.

Olen vähän myöhäisherännäinen kurpitsojen suhteen. Olen kyllä vuosien saatossa törmännyt moneen kurpitsaa ylistävään ohjeeseen, mutta syytän ainakin osittain kurpitsapikkelssiteollisuutta ja etikkapohattoja siitä, etteivät ihastuttavat oranssimaltoiset kurpitsat ole aiemmin päätyneet ostoskoriini. Kurpitsat ovat kuitenkin valtavan monikäyttöisiä. Uunissa paahtamalla niiden hienostunut makeus pääsee parhaiten oikeuteensa.

Suurimmassa hurahduksessani paahdoin uunissa kerralla ison satsin kurpitsapaloja ja jemmasin ne soseena pakastimeen. Soseesta onkin syntynyt soppien lisäksi yhtä sun toista, kuten aamiaispannukakkuja ja kurpitsahummusta.

KURPITSAHUMMUS (Kurpitsalevite) 
  • 2 dl kurpitsasosetta (ohje alla) 
  • 1 rkl tahinia 
  • 2 rkl sitruunamehua 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • oliiviöljyä 
  • ½ tl juustokuminaa 
  • suolaa 
  • (mietoa savupaprikajauhetta ja lehtipersiljaa koristeluun)

Valmista ensin kurpitsasose (ohje alla). Sekoita jäähtyneen soseen sekaan tahini, sitruunamehu, hienoksi silputtu valkosipulinkynsi, jauhettu juustokumina, loraus oliiviöljyä sekä ripaus suolaa.

Levitä tahna vadille ja koristele hummuslevite savupaprikajauheella, lehtipersiljalla sekä öljytilkalla.

Tarjoa tuoreen leivän kaveriksi. Maistuu hyvältä myös näkkileivällä.


KURPITSASOSE
  • myski- eli butternut-kurpitsa (tai samalla vaivalla useampi) 
  • muskottipähkinää tai muskotinkukkaa 
  • oliiviöljyä

Halkaise kurpitsa pituussuunnassa kahtia. Koverra siemenet ja siemenrihmasto pois. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi. Halutessasi voit myös kuoria kurpitsan, mutta se on hieman työläämpää.

Asettele kurpitsalohkot uunipellille, raasta (tai ripottele) päälle muskottipähkinää tai murskattua muskotinkukkaa ja pirskottele oliiviöljyä.

Paahda 220-asteisessa uunissa 40 minuuttia.

Irrota hieman jäähtyneistä kurpitsalohkoista hedelmäliha lusikalla kaivertamalla. Soseuta haarukalla.


VINKKI: Kurpitsaa voi paahtaa samalla kerralla isommankin satsin. Soseen voi myös pakastaa. Maustamalla paahdetut kurpitsat neutraalisti, voi sosetta käyttää sekä makeaan että suolaiseen ruoanlaittoon. 


15 kommenttia

  1. Tätä on pakko kokeilla, mahtava idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja aika kivan väristäkin, vai mitä. :)

      Poista
  2. Hienoa idis, oli varmaan hyvää!
    Mä oon kans myöhäisherännyt kurpitsoihin, tai oikeastaan vasta heräilemässä.. mutta sehän kokkailussa on kivaa, aina löytyy jotain itselle uutta kokeiltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset! Mä olen kyllä ihan koukussa. Mutta on kyl aika kätsä laittaa sitä sosetta pakastimeen, niin kurpitsahimo on nopeampi sitten täyttää. Mietin, että kurpitsa-bataattilaatikko vois olla aika hyvää.

      Poista
  3. Tätä täytyykin kokeilla.Kurpitsaa on tullut käytettyä paljonkin;eri tavoin,mutta ei tällaisena;kiva idea:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko sulla jotakin suosikkireseptiä kurpitsalle?

      Poista
    2. Tällä tavoin usein teen ja on mielestäni tosi hyvää:)
      http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/search/label/kurpitsa

      Poista
    3. Kiitos! Täytyykin tutkia huolella :)

      Poista
  4. Alan epäillä, että puolet teidän kämpästä on pelkkää pakastinta, sinne on upotettu niin paljon kaikkea herkullista ja aina vaan löytyy uusia yllätyksiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun täytyy tulla visiitille todistamaan, että ei todellakaan ole. :) Mutta saimme kyllä helpotusta pakastinongelmaamme, kun Apupojan vanhemmat ostivat "kesämökin" meidän lähihuudeilta. Ostettiin niiden pakastin jo täyteen Lidlin halpoja ankankoipia...

      Poista
  5. Loistava idea että olet jemmannut soseena kurpitsaa pakastimeen, täytyypä jemmata omatkin sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, samalla vaivalla kun paahtaa kurpitsaa isommankin satsin. Pakastetusta soseesta saa helposti vaikkapa hätävarasopat aikaan nopsaan. :)

      Poista
  6. Meillä syödään kurpitsaa tosi monessa muodossa, mutta tätä ei vielä ole kokeiltu. Hummus on suurta herkkuani, joten eiköhän tämäkin vielä pöytään jossain kohtaa ilmesty :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko sulla jokin suosikkikurpitsaohje? Mun on pitänyt kokeilla kurpitsaravioleja, kun niihin niin monessa paikassa olen törmännyt. :)

      Poista
  7. Kiitos Riikka tästä! Mulla pyöriikin yksi ylijäänyt myskikurpitsa tuossa keittiöpöydällä ja taidan tehdä siitä viikonloppuna hummustasi. Sopii hyvin voita terveellisemmäksi leivänpäälliseksi. nim. jouluksi pari kiloa pois vyötäröltä kuljeksimasta :)

    VastaaPoista