maanantai 1. lokakuuta 2012

OMENAKOLMIKULMAT ELI APFELDREIECKE

Valmis filotaikina on kiireisen paakarin oivallinen apu. Taikina täytyy sulattaa huolella, mutta muuten se taipuu nopeasti yhden jos toisen sortin makeaan tahi suolaiseen leivonnaiseen.


Leivoin taannoin omenastruudelin, jonka tekemisestä jäi käyttämättä puolikas paketti filotaikinaa. Kääräisin loput taikinat rullalle kostean keittiöpyyhkeen sisään ja seuraavana päivänä taittelin taikinan kolmioiksi. Täytteeksi kolmiot saivat saman setin kuin struudeli.

Itselleni suomin valtuuksin ristin nämä kolmiot apfeldreieckeiksi eli omenakolmioiksi, sillä nämä eivät taida täyttää struudelin rullattua ulkonäkövaatimusta. Rusinat jätin täytteestä pois, sillä Apupoika ilmoitti, että ei niistä kukaan tykkää.

OMENAKOLMIOT (12 kpl)
  • 6 arkkia filotaikinaa 
  • 1 dl sulatettua voita
Täyte:
  • n. 800 g omenoita kuorittuna ja siemenkodat poistettuna 
  • 1 dl manteleita tai (esim. saksan)pähkinöitä 
  • 1 dl tummaa muscovado- tai fariinisokeria 
  • ¼ tl vaniljaa (uutetta, jauhetta tai 2 tl vaniljasokeria) 
  • 2 tl kanelia 
  • loraus (n. 2 rkl) Galliano-vaniljalikööriä
Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Sulata voi.

Raasta omenat tai pilko ne pieneksi silpuksi. Rouhi mantelit tai pähkinät sopivan kokoisiksi sattumiksi. Sekoita muut täyteaineet omenoiden sekaan ja toimi yllä olevan kuvan ohjeiden mukaan.

Aseta kolmiot uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.



24 kommenttia:

  1. Kyllä me nyt osataan! Erittäin havainnollinen resepti, sanoisin ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! Yritin ekana tehdä ohjetta kirjallisesti, mutta tuli niin monta taita kahtia ja taita vielä kerran ja taita ja taita, joten päädyin ottamaan kynän käteen.

      Poista
  2. Apupoika on oikeassa, rusinat voi jättää pois ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Mutta kyllä ne galliaanoon tai rommiin liotettuina just ja just menettelee :)

      Poista
    2. Ai niin, menikös tuo mun käännös oikein? Eikös siellä olla saksansukuisia?

      Poista
  3. Filotaikinan kanssa temppuaminen on harvoin näyttänyt näin hauskalta!
    Peukku Apupojalle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sielläkin siis yksi, joka nyppii rusinat pullasta vai? :) Hauskaa filotaikinan kanssa temppuaminen on kyllä oikeastikin, siitähän voi tehdä vaikka ja mitä, kunhan vain on tarpeeksi nopea, ettei taikina kuivu käsiin. :)

      Poista
  4. Voiko reseptiikka/ohjeistus olla näin söpöä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli vain hetkellinen mielenhäiriö. En lupaa, että toistuu tällainen söpöily. :)

      Poista
  5. Herkullisen näköisiä ja kuuloisia. Olen rusinakäännynnäinen: inhosin pitkään rusinoita pullassa ja muissa leivonnaisissa, nyt olen huomannut, että vihreät rusinat ja sultanat maistuvat varsinkin ompun kanssa herkullisilta. Rusinakammo olikin ilmeisesti SunMaid-rusinakammo, niitä en halua pullaani vieläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Musta just ne keltaiset (sultanat) maistuvat ihan hyviltä just tämäntyyppisissä omenajutskissa. Vihreistä rusinoista en ole kuullutkaan, mitä ne ovat? SunMaid-rusinoita syön kyllä makeanhimoon suoraan paketista, mutta ne ovat nou nou leivonnaisissa, juuri kuten sanoit!

      Poista
    2. Täällä maakunnassa hedelmäisen makuisia vihreitä rusinoita saa ainakin Ekolosta ja (muistaakseni iranilaisten pitämästä) Silkkitiestä. Käytämme niitä myslissäkin.

      Poista
    3. Täytyykin pitää silmät tästedes paremmin auki kaikissa pähkinä- ja siemenputiikeissa. Kiitti vinkistä!

      Poista
  6. Noi sakset! Miten sä oot osannu piirtää ne noin hienosti, ihan mahtavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskotko jos kerron? Kynällä. Viiitsi vitsi. Kiitos. :)

      Poista
    2. Vaikee uskoo..Pitäis varmaan itekin kokeilla ;)

      Poista
  7. Kauniit kuvat, ihana resepti! Linkitin blogisi blogilistaani, etten hukkaa tällaista ihanuutta. Jos kuitenkin haluat listalta pois, niin ilmoitathan :) Ja onneksi löytyi tässä samalla kaunein ruokablogikin, sait ääneni. Onnea ja menestystä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Heidi kauniista sanoistasi! Täällähän ihan punastellaan! :) Totta kai blogiani saa linkitellä. Kiva kun löysin kommenttisi kautta sinun superkauniiseen blogiisi.

      Poista
  8. Herkullisen näköistä jälleen kerran! Ja kyllä, rusinat voi jättää pois..

    VastaaPoista
  9. Ihanat kolmiot.Olen tuolla tavoin tehnyt vain suolaisia,mutta omenaiset ovat varmaakin super herkulliset! Ja osaatpa hyvin piirtää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yaelian! Olivat herkullisia, mutta pidin melkein enemmän samoilla aineksilla tehdystä omenastruudelista, siinä oli nimittäin hieman enemmän täytettä taikinaan nähden. Hirmuisen vähän tulee nykyään piirreltyä, ja nuo olivat kyllä superpikaiset töherrykset.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...