Sisällön tarjoaa Blogger.

MAISTUIS VARMAAN SILVIOLLEKIN


Pohjoisten soidemme kullankeltaisella herkulla maustettu vaniljavanukas maistuisi takuulla myös Italian entiselle pääministerille.

Napapiirin ja saapasmaan kohtaamisia on aikaisemmin todistettu ainakin Kotipizzassa, jonka listalle Italian entinen pääministeri sai jokunen vuosi sitten oman nimikkoannoksensa. Uskoisin tämän hillasoiden herkun maistuvan myös suomalaisruokia sättineelle italialaispoliitikolle. Tosin miekkosen aikaansaamien sotkujen perusteella ei herran arvostelukykyyn ole oikein luottaminen.


Luottakaa sen sijaan minun sanaani, lakoilla maustettu italialaisjälkiruoka pannacotta oli hurjan hyvää. Hillasoiden herkkua myytiin Kauppatorilla käypään hintaan, enkä voinut vastustaa kullankeltaisten marjojen ostamista, vaikka pakastin on ennestäänkin ylitsepursuavan täynnä. Talven mittaan lakat tulevat päätymään ainakin jäädykkeeseen sekä juhlistamaan lettukestejä. 

HILLASUON VANILJAVANUKAS (4 annosta)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • ½ dl sokeria 
  • 1 vaniljatanko
  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl turkkilaista jukurttia
  • 1 dl lakkoja
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi.

Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa siemenet nesteen sekaan. Kiehauta seos ja nouki vaniljatanko pois.

Purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää ne kuumaan kerma–maitoseokseen. Sekoita hyvin.

Jäähdytä seos. (Jäähtymisen nopeuttamiseksi voit laskea tiskialtaaseen kylmää vettä ja laittaa kuuman kattila veteen.)  

Sekoita lakkojen sekaan sokeria, mikäli niitä ei ole valmiiksi sokeroitu. Murskaa marjat lusikalla hieman pienemmäksi. Jätä muutama kokonainen marja koristelua varten.

Sekoita jukurtti ja lakat jäähtyneeseen seokseen. Jaa seos annosvuokiin tai laseihin ja laita ne jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi. Koristele hyytyneet annokset kokonaisilla marjoilla. 


20 kommenttia

  1. Silvion mielipiteellä ei onneksi ole juurikaan painoarvoa. Tämä näyttää nimittäin i-h-a-n-a-l-t-a ja jogurtin yhdistäminen raikastaa varmasti pannacotan.

    Minullekin on ensi viikolla tulossa lakkalähetys. Voiko sitä ihminen enempää toivoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli aika i-h-a-n-a-a-! Onneksi vielä puolet satsista odottaa jääkaapissa syöjäänsä... Oo lakkalähetys kuulostaa kyllä ihanalta! Sitten vain kuin raaskisi talven mittaan käyttää niitä johonkin :)

      Poista
  2. Ah, tän täytyy olla taivaallista!

    VastaaPoista
  3. HEI, IHANA BLOGI, OLEN IHAN FIILIKSISSÄ, KIITOS!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ollaan fiiliksissä tuollaisesta kommentista! Kiitos Päivi! :)

      Poista
  4. Luulis maistuvan silviollekin, tosiaalta oisko se tuon herkun ansainnut on sitten toinen juttu.. Mulle ainakin maistuis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ansaitse, sen takia söinkin tuon herkun itse! :)

      Poista
  5. Ihana versio! Ja sinäkin löysit kauniit purkit:) Jugurtti sopiikin tosi kivasti tuollaiseen jälkkäriin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yaelian, näistä purkeista kannet falskasivat, joten eivät sopineet hillopurkeiksi. Kaikki muut purkit ovatkin täynnä hilloa :)

      Poista
  6. Lakat, me love! Pakkasessa vielä pussi jonka käytän kyllä jouluna lakkakakkuun.
    Tuoreita en raaskinut ostaa, kotoa (=pohjosesta) olisin saanut kun olisi ehtinyt käydä...vaan ei tänä kesänä.
    Ja ihana kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakat ovat kyllä tajuttoman hienoaromisia, ja maku on sen verran voimakas, ettei marjaa tarvitse laittaa edes älyttömän paljon. Kauppatorilla hinta oli mielestäni ihan ok, joten raaskin ostaa. Aiemmin meidän lähellä yksi marjamyyjä myi niitä 88 euron kilohintaan...

      Poista
  7. Tätä pitää kokeilla! Etelän ihmiset vierastavat lakan ja vadelman kiviä,joten heille tämä pitäisi tehdä siivilöidystä tavarasta:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko Etelän immeisillä ulkomaalaisia vai meitä täällä Suomenlahden kupeessa asuvia? Ne kivethän kuuluvat niihin marjoihin! Ja eikös niissä nimenomaan piile vaikka kuinka paljon kaikkia terveysaineita? :)

      Poista
  8. Voi että! Tämä on varmasti kaunein ruokablogi, johon olen törmännyt! :) Kivet tuovat syömiseen vain oman vivahteensa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Maija! Sulla on myös tosi kiva blogi!
      Mä oon samaa mieltä noista kivistä. :)

      Poista
  9. Ihana jälkkäri! Lakkojen kanssa on aina se ongelma, että mihin niitä raaskii käyttää. Tähän ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Mutta tähän voi kyllä laittaa lakkoja vähän vähemmänkin, silti niiden maku tulee hyvin esiin. Ajattelin tehdä ainakin lakkajäädykettä, se on ihan älyttömän hyvää. :)

      Poista
  10. Varmasti isoa herkkua!
    Minäkin olen lukenut jostain, että ulkolaisille ei "saa" syöttää kivellisiä marjoja. Kaikki, joille olemme tätä kertoneet (useimmiten niiden marjojen syönnin yhteydessä) ovat kovasti ihmetelleet. Missäköhän ei esimerkiksi syödä vattuja???

    VastaaPoista
  11. Great recipe! Thank you, I featured it on today's recipe roundup :) http://www.colorfulcanary.com/2015/07/13-dreamy-cloudberry-recipes-bakeapple.html

    VastaaPoista