Sisällön tarjoaa Blogger.

LUUMUTARHURIN SYYSPAISTOS


Alkusyksy ei ole ollenkaan hullumpi aika vuodesta. Torikojujen tiskit pursuilevat tuoreita ja kotimaisia vihanneksia ja hedelmiä. Onnellisimmassa asemassa ovat toki kotipuutarhurit, jotka saavat omasta pihasta todellista lähiruokaa.


Valitettavasti minä en kuulu onnellisten kotipuutarhureiden joukkoon. Mutta myös pihattomien kaupunkilaisten kannattaa katsella pihallisten ystävien sadonkorjuutouhuja vähän sillä silmällä. Monelle omena- ja luumupuulliselle kun tuppaa kertyä satoa yllin kyllin yli omien käyttö- tai säilöntätarpeiden. Saattaa käydä niin, että päätyy omenavarkaisiin ihan luvan kanssa. 

Ihanat mehukkaat luumut pääsivät syksyiseen paistokseen. Luumujen tilalle sopisivat varmasti myös kriikunat tai karviaiset – omenista puhumattakaan.  Ohje on pitkälti sama kuin taannoin tekemissäni omenamurumuffineissa. Tällä kertaa kippasin taikinan vain pieneen vuokaan.

Annoksesta riittää suunnilleen viidelle, mutta taikinamäärän voi helposti myös tuplata, jolloin paistoksen voi tehdä korkeareunaiseen, halkaisijaltaan noin 25-senttiseen piirasvuokaan.

LUUMUPAISTOS (5 annosta)
  • 50 g voita tai leivontamargariinia 
  • 1 dl maitoa 
  • puolikkaan limetin (tai luomusitruunan) kuori raastettuna 
  • 1 kananmuna
  • ¾ dl sokeria 
  • 1 tl vaniljasokeria 
  • 2 dl vehnäjauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • ripaus suolaa 
  • n. 4-6 luumua (koosta riippuen)

Muruseos:
  • 30 g voita tai leivontamargariinia 
  • 1 dl kaurahiutaleita 
  • ½ dl vehnäjauhoja 
  • ½ dl sokeria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sulata rasva kattilassa. Lisää maito ja limetin tai sitruunan kuoriraaste ja anna seoksen kiehahtaa. Nosta kattila sivuun jäähtymään.

Sekoita kuivat aineet (=vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola) keskenään. 

Vatkaa muna, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauho- ja maitoseosta vuorotellen munavaahdon sekaan kevyesti nuolijalla tai lusikalla sekoittaen.

Kaada taikina sopivaan pienehköön, noin litran vetoiseen, uunivuokaan.

Pese luumut, poista niistä kivet ja leikkaa ne lohkoiksi. Painele luumupalat taikinan joukkoon.

Valmista muruseos. Nypi sormin ainekset murumaiseksi seokseksi ja ripottele murut taikinan ja luumujen päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

Tarjoa vaniljakastikkeen tai kanelilla maustetun kermavaahdon kera. 

11 kommenttia

  1. Oi, ihanan kuuloinen resepti ja tosi kaunis kuva! Luumut ovat yksiä lempihedelmiäni, joten pitää varmaan kokeilla kyseistä reseptiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luumut ovat kyllä hyviä ja ihan mielettömän kauniin värisiä!

      Poista
  2. Tämä taikina on kyllä tosi hyvä. Hyvä idea yhdistää se luumuihin.

    En tiedä, onko vika minun päässäni, mutta viime aikoina minulla ei ole jostain syystä latautuneet kaikki kuvasi. FB:ssä näen ne, mutta täällä näkyvissä on vain osa kuvista. Ilmeisesti ainakin Charlotta näkee ne, joten ehkä vika on vain täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm tosi kummallista. Näkyykö siis vain sellainen pieni neliö? En ole kuullut, että muilla olisi ollut ongelmia kuvien näkemisessä, täytyy vähäsen tiedustella asian perään. Ärsyttäviä tällaiset tekniset ongelmat.

      Poista
    2. Ei näkynyt edes sitä neliötä, nyt vaihdoin konetta ja tällä taas toimi oikein hyvin. Toisella ei edelleenkään. Älä anna sen häiritä, varmaan se on vain meidän toinen surkea kone.

      Poista
  3. Keräsin juuri viimeiset luumut ja tulen upottamaan ne tähän paistokseen. Vaihtelua omenajuttuihin.
    Sinulla on kiva blogi, jonka juuri löysin.

    VastaaPoista
  4. Pyörittelin tänään kaupassa Pluot-pakettia, mutta päädyin sitten kuitenkin omeniin ja puolukoihin. Metsäretkellä löytyi ehkä 3 puolukkaa, joten pakko oli ostaa puolukkahimoon! ;) jotain paistosta tekis kyllä mieli.

    Suppilovahveroita löytyi sitten senkin edestä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenat ja puolukat ovat kyllä ihana yhdistelmä! Ehkä niitä puolukoitakin vielä löytyy. Mä olen kyllä jättänyt perinteisesti puolukankeruut vanhempieni puhteeksi. Ehkä tänä syksynä sitä voisi itsekin mennä puolukkametsään...

      Poista
  5. Vitsi, miten hieno on tämä blogisi uusi ilme. Pidin kyllä edellisestäkin, mutta tämä on tosi kaunis. Tuossa luumupaistos kuvassa on myös kauniit värit ja harmonia! Kiva ja ajankohtainen aihe, kun ystävättäreni juuri soitteli ja kyseli vinkkejä luumusadon hyödyntämiseksi. Nautitaan syksystä ja sen sadosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mä olen vähän ehkä hurahtanut tuohon luumunpunaiseen, vai pitäisikö sanoa -violettiin, väriin. Mietin juuri, että sen värinen kynsilakka olisi kiva saada syksyksi. Sitten jäin lueskelemaan sun uutta postausta syksyn väreistä ja uusista tuulistasi! Kuulostaa tosi hyvältä (taidankin siirtyä blogisi puolelle kommentoimaan vähän lisää...)

      Nautitaan syksyn väreistä niin kauan kunnes niitä riittää - pelkään pahoin, että liian nopeasti kaikki on harmaata pullollaan.

      Poista