perjantai 27. heinäkuuta 2012

Kermansekainen kesäsalaatti





Kaikki lähti Apupojan isän huokaisusta, että tekisi mieli vanhanaikaista maalaissalaattia. Seuraavaksi tongittiin reseptikätköjä ja sitten syötiinkin viikko putkeen samaa salaattia. Kesän salaattihitti on syntynyt.

Simppelit asiat ovat yleensä niitä parhaimpia, tämä salaatti sen taas kerran todisti. Salaatti toimii loistavasti grilliruokien kumppanina. Ei vie huomiota grillin antimilta, mutta toisaalta sopii paremmin kuin mainiosti niiden kumppaniksi.

Kuvissa esiintyy Hakaniemen torilta napattu jäävuorisalaatti. Sitä paremmin hittisalaatissa toimii kuitenkin perinteinen lehtisalaatti. Väriä salaattiin saa lisäämällä joukkoon tummalehtistä tammenlehtisalaattia.

KERMANSEKAINEN LEHTISALAATTI (annos neljälle)

  • kaksi isoa kerää lehtisalaattia (voit laittaa myös muutamaa eri lajiketta)
Kastike:
  • 2 munaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl sinappia (jos käytät dijonia, niin hieman vähempikin riittää)
  • 2 rkl laimennettua etikkaa (muutkin vaaleat etikat, kuten omena- tai siideriviinietikka käyvät)
  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa

Keitä kananmunat koviksi (munat kattilaan kylmään veteen ja kattila tulille, kahden minuutin kellotus, kun vesi kiehuu, virta pois liedeltä ja kymmenen minuutin kellotus kuumassa vedessä  -taktiikka toimii mielestäni hyvin). Jäähdytä munat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. (Sellainen hieman piimää paksumpi koostumus on sopiva.)

Revi puhtaat ja kuivat salaatinlehdet isoon kulhoon.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Hiero keltuaiset sokerin suolan ja sinapin kanssa tahnamaiseksi seokseksi. Lisää etikka ja kerma. Sekoita. 

Sekoita kastike salaatinlehtien sekaan juuri ennen tarjoilua. Koristele salaatti munanvalkuaissilpulla. 

***

Jos kastiketta jää yli, säilyy se jääkaapissa mainiosti seuraavaan päivään. Toki salaattiin sopisivat mainiosti myös paahdettu ilmakuivattu kinkku, uunikuivatut tomaatit, yrttiöljyssä paistetut krutongit... Mutta silloin se ei kyllä olisi enää niin täydellisen simppeli salaatti.

Psst... Seuraa Vatsasekaisin Kilinkolin –blogipäivityksiä myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

14 kommenttia:

  1. Tämä on meidän iskän lempisalaatti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iskälläsi taitaa siis olla mainio maku. Taitaa olla minunkin uusi lempparisalaatti. :)

      Poista
  2. Onpas kauniit kuvat ja ihanan tuoreet raaka-aineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna! Ihanaa kun voi käydä torilla ostoksilla. Tai no ihanampaa tietty jos raaka-aineet voisi käydä hakemassa omalta ryytimaalta (kuten sinulla onnekkaalla).

      Poista
  3. Lapsuuden salaattisoosi. Meillä oli aina salaatissa lehtisalaatin ja soosin lisäksi tomaattia, kurkkua ja keitettyjä munia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokamuistot ovat kyllä ihan parhautta. Sun täytyy ottaa sitten aikamatka lapsuuteen ja tehdä tuota salaattia. Salaatitkin tomaateista puhumattakaan ovat nyt parhaillaan.

      Poista
  4. Mummonsalaattihan tälle salaatille onkin mitä mainioin nimike! Menee jatkokäyttöön oitis! :)

    VastaaPoista
  5. Oi, tuo kastike kuulostaa ihanalta :) ei ihme että tästä tuli teidän suosikkisalaatti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja takaan, että tuhannesti helpompaa kuin heinänteko. En kyllä uskoisi selviäväni heinätöistä.

      Poista
  6. Juurikin mummonsalaatti, ainakin mun mummulassa tämä salaatti oli aina kesäisin tarjolla. Ihanaa! ja ihanat kuvat taas kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva jos yksi sun toinen pääsee aikamatkailemaan mummosalaatin ansiosta!

      Poista
  7. Tuota täytyy koklata. Puutarha puskee salaattia minkä ehtii ja sitä onkin tullut syötyä joka päivä...ihan parasta kesäruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä polonen joudun raahaamaan salaattini torilta tai kaupasta. Nauti siis ryytimaastasi täysin salattikipposin! Aurinkoa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...