Sisällön tarjoaa Blogger.

Ukrainalaiset perunaletut eli derunyt eli Деруни


EM-kisaisäntien keittiöiden hengessä kokeiluun pääsivät ensimmäisenä ukrainalaiset perunaletut eli derunyt.
Kovin paljon en ole vielä ehtinyt opiskella ukrainalaisesta ruoasta. Sen verran kuitenkin, että voin kertoa ukrainalaisten sapuskojen saaneen vaikutteita venäläisestä, puolalaisesta, saksalaisesta ja turkkilaisesta keittiöstä. Liha, sienet, (säilötyt) kasvikset, marjat, hedelmät ja yrtit ovat paljon käytettyjä ja annokset suurikokoisia. Leivällä on tärkeä rooli ukrainalaisten ruokapöydässä, vaikkei sitä ehkä uskoisi, kun kerta ovat menneet nimeämään pääsiäisleipänsä paskaksi. (Lähde: ukraine.com/cuisine)

Vastaavantyyliset perunaletut ovat suosittuja monissa itäisen Euroopan ruokapöydissä. Ukrainassa perunaletut tarjotaan tietolähteitteni mukaan joko suolaisina hapankerman tai raejuuston kera tai makeina esimerkiksi omenahillon kanssa. Maultaan nämä muistuttivat jonkin verran röstiperunoita. Oikein hyviä olivat, vaikka olisin ehkä kaivannut niiden rinnalle jotakin smetanan lisäksi.



Ukrainan- ja venäjäntaitoni ovat olemattomat, mutta onnekseni löysin mahdottoman simppelin deruny-reseptin ukrainalaisia ja venäläisiä reseptejä pursuavasta englanninkielisestä Natasha´s Kitchen -blogista. Natasha on muuttanut nelivuotiaana Atlantin taakse, mutta ravittu pääosin slaavilaisin einehin. Blogista löytyy myös mainiolta vaikuttava täytettyjen perunalettujen ohje; sopisivat mainiosti piknikille, sanoisin.

UKRAINALAISET PERUNALETUT (DERUNYT) (3-4 annosta)
  • 5 isohkoa raakaa perunaa (kuorineen punnittuna noin 700 g)
  • 1 sipuli
  • 1 muna
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl smetanaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • paistamiseen voita (tai öljyä)
  • lisäksi smetanaa tarjoiluun

Kuori perunat ja sipuli ja raasta ne hienoksi raasteeksi, tai kuten minä, aja ne hienoksi monitoimikoneessa tai blenderissä. (Ainakin Kitchen Aidin blenderissä homma toimi mainiosti, kunhan perunat ja sipulin pilkkoi ensin muutamaan osaan ja kannuun lisäsi aineksia muutama lohko kerrallaan.)

Lisää muut aineet puuromaisen perunamassan sekaan. Sekoita. 

Paista letut voissa (tai öljyssä paistinpannulla). Paistoin letut voissa valurautaisella lettupannulla. Taikina on sen verran paksua, että usean pienen letun voi paistaa kerrallaan myös tavallisella pannulla. Taikinaa ei kannata laittaa, kuin vajaa ruokalusikallinen lettua kohden ja antaa letun paistua kypsäksi molemmin puolin miedolla lämmöllä, jotta perunamassa kypsyy. Raa'asta perunasta saa vain mahan kipeäksi. 

Tarjoa lämpiminä smetanan kanssa. 

Psst... Seuraa Vatsasekaisin Kilinkolin –blogipäivityksiä myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

3 kommenttia

  1. Löytyihän sitä ukrainalaista ruokaa ja vielä erittäin maukasta sellaista. Jos täyttäisikin blinien tapaan, jos kerran pelkkä smetana ei vielä oikein riittänyt.

    Paikallinen pääsiäisleipä kirvoitti naurut, huono huumori siis toimii ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkinlainen lohitahna kylkeen sopisi lettusiin mainiosti! Hyviä kyllä olivat!

      Poista
  2. Kiitos reseptistä, tätä kaipasin. Söimme mieheni kanssa useaan otteeseen näitä Ukrainassa kera smetanan ja graavilohen! Mielettömän hyviä! Nyt pannu kuumaksi ja kotona näitä maistelemaan ja hienoa lomamatkaa muistelemaan.

    VastaaPoista