Sisällön tarjoaa Blogger.

Helsingin paras ukrainalainen


Vietin eilen hyvän tovin atk-tietokoneella istuen ja etsiskellen tietoa puolalaisesta ja ukrainalaisesta ruokakulttuurista,  kunnes yhtäkkiä nälkä vatsassa kurnien tajusin, että lähestulkoon vieressämme on varmasti Helsingin paras ukrainalainen ravintola. Hahaa! Ravintola Pelmenit tuli kovinkin tutuksi viime kesänä, jolloin remontoimme uutta kotiamme. Ravintolasta saa konstailematonta slaavilaista kotiruokaa, jonka avulla jaksoi vähän pidemmänkin päivän remppatyömaalla. Lisäksi ravintolaan saattoi poiketa, vaikka kampauksen seasta pilkisti sahanpurua ja farmareiden lahkeessa komeili maalinräiskeitä.


Siinä, missä ravintola oli ennen auki lähes joka päivä iltamyöhään, ovat aukioloajat muuttuneet, ja ravintolan ovet sulkeutuvat nykyään arkisin jo viideltä. Onneksi sentään perjantaista sunnuntaihin paikka on auki iltakymmeneen. Työn ulkopuolinen elämä sallittaneen myös ravintolayrittäjälle, mutta juurikin arki-illat olisivat otollisinta aikaa poiketa kaalikääryleelle tai höyryävälle borsts-keitolle. Perjantai-iltaisin ja viikonloppuisin on kiva kokkailla rauhassa kotona tai ulkoistaa syöminen astetta fiinimpään raflaan.


Joku voisi kuvailla Pelmeneiden sisustusta kotoisaksi. Minä olen onnellinen, ettei kodissani näytä alkuunkaan samalta. Valkosipuliletit, värikkäät kankaat ja posliinilautaset seinillä sekä vuosia vanhat joulukortit – hylkeennahkaa unohtamatta – tekevät paikan miljööstä kuitenkin mukavan leppoisan, ja ympäristöä on hauska tutkailla ruokia odotellessa. Yleensä ruoka-annoksia ei tosin tarvitse kauaa varttua. Ruokailu on muutenkin Pelmeneissä mukavan joutuisaa: ruokalista on kirjattu tiskin viereen liitutaululle, tilaus tehdään tiskillä ja lasku maksetaan ruokailun jälkeen. Viiniä tahi vodkaa ei paikasta saa, mutta olutvalikoima on ihan passeli.



Perjantai-iltana poiketessamme ravintolaan, oli paikka mukavan täysi ja ravintolasalissa kävi  monenkielinen puheensorina. Televisiosta raikaa yleensä venäjänkielinen draama, mutta eilen sieltä tuli avausottelun toinen puolisko, juuri kuten olimme suunnitelleetkin. Tilaan Pelmeneossä melkein järjestelmällisesti joko kalatäytteisiä ohukaisia tai kaalikääryleitä. Tällä kertaa meinasin tehdä poikkeuksen ja ottaa saslikia, mutta sen valmistaminen olisi kuulemma kestänyt reilut 20 minuuttia, joten päädyin vakkariohukaisiin, jotka tarjoillaan mainion punaisen tahnan ja smetanan kera. Apupojan suosikki on kasakan jauhelihapihvit. Ehkä ensi visiitillä pitää uskaltautua kokeilemaan jotakin  uutta, ettei nyt aivan tapoihimme kangistuta.


Ravintola Pelmenit
Kustaankatu 7, (Harju/ Helsinki)
Avoinna ma-to 11-17, pe-su 11-22

12 kommenttia

  1. Oi, Pelmenit on tosiaan loisto paikka! Minulle se on lounasetäisyydellä, ainoa huono puoli on se, että vaatteet käryää vähän ruualle siellä vierailun jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä laskisin huonoksi puoleksi myös sen, että en varmasti pysyisi loppupäivää hereillä, jos Pelmeneissä lounastaisin, sen verran on tuhdit setit :) Mikä on suosikkiannoksesi?

      Poista
  2. Kiitos vinkistä! täytyypä käydä bortschilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen käymään jos satut lähelle! :)

      Poista
  3. Luin aiemmin postauksesi, jossa hait vinkkejä ukrainalaisesta ruoasta (uuteen jalkapallo-teemaasi) ja mielessäni kävi Ravintola Pelmenit. Silloin jäi kommentoimatta, mutta kiva että paikka on sinulle tuttu ja tuli mieleesi - Mahtava mesta!
    Niin, ja myös mainio tuo sinun teemasi jalkapallokauteen! Venäläinen keittiö on meidän taloudessa hyvinkin tuttu Farmorini kautta, mutta muu itä-eurooppalainen ruokakulttuuri onkin meillä sitten aina jäänyt vähän pimentoon. Odotan innolla puolalais-unkarilaisia postauksiasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole slaavilaisia juuria, mutta muuten tykkään kyllä venäläisistä ruoista. Täytyy vielä aika paljon tutkailla, että mitä siellä Puola-Ukraina -akselilla oikein syödäänkään...

      Poista
  4. Kiva, kun muistutit. Tänne on pitänyt mennä jo pitkään.
    Oletko kokeillut paikan pelmenejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni ekalla kerralla kun oltiin tuolla syömässä, niin napsin pelmeneitä apupojan lautaselta, mutta tulin silloin siihen tulokseen, että omat lettuseni olivat parempia. Mutta ensi kerralla vois vaikka niitä ottaa. :)

      Poista
  5. mä jotenkin yhtään tykkää tosta kaikkien kehumasta punaisesta tahnasta, musta se maistuu vaan rankasti aromivahventeelta ja teolliselta.

    lätyt on kyllä hyviä ja paikka vähän kummallinen(hyvällä tavalla) ja mahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla sen tahnan valkosipuli maistui suussa vielä kahden päivän päästä visiitistä. :)

      Poista
  6. I think that what you typed was actually very logical.
    But, what about this? suppose you added a little
    information? I ain't suggesting your content is not solid., but what if you added a title that grabbed folk's
    attention? I mean "Helsingin paras ukrainalainen" is kinda plain.
    You ought to glance at Yahoo's front page and see how they create article titles to get people to click. You might add a video or a related picture or two to get people excited about everything've got
    to say. Just my opinion, it might make your blog a little livelier.



    Feel free to surf to my blog post: honda s2000 mugen hardtop for sale

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin paska ukrainan pelmeenit

      Poista