Sisällön tarjoaa Blogger.

Nokkoslettukestit – fetajuustolla höystetyt nokkosletut


Kylmäketju katkesi, kun kauppaostoksemme unohtuivat aivan liian pitkäksi aikaa nököttämään ostoskassiin eteisen lattialle. Epäilin kassissa olleen maidon olevan jo jokseenkin juomakelvotonta sellaisenaan, mutta uskoin sen yhä käyvän kuumennettuna ruoanlaittoon.
Aivan yhtä hyvin voi hyödyntää hieman jo happaman tai vähän liian pitkäksi aikaa pöydälle unohtuneen maidon. Varsinkin kesäkuumalla, voi pöydälle unohtuneen purnukan sisältö hapantua hetkessä! 


Olin käynyt edellispäivänä metsällä korvasienten toivossa, mutta saanut saaliiksi sienten sijaan kasan nokkosia. Mikäs sen klassisempi tapa yhdistää hävikkiuhanalainen maito ja jo valmiiksi ryöppäämäni nokkoset, kuin ihanaiset nokkosletut!

Nokkoset ovat tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan: pieniä, siroja ja maukkaita. Tosin nokkossatoa voi mainiosti korjata koko kesän ajan, kunhan leikkaa nokkospuskista  ylimpiä ja pieniä lehtiä. Toisen rikkaruoho on ehdottomasti toisen herkku!

Omasta mielestäni ehkä parasta nokkosessa on sen tuoksu. Kokkaillessa nokkosta, tuoksuu keittiössä ihanasti metsältä! Nokkoset voi mainiosti kuivattaa tai sitten ryöpätä nopeasti kuumassa vedessä, jolloin lehdet eivät enää polta ja niitä voi käyttää huoletta pinaatin malliin moneen soppaan ja keitokseen.

Näiden pinaattilettujen salaisuus on pannulle murustellussa fetajuustossa. Kreikalla menee tällä hetkellä sen verran surkeasti, että suosittelen tarttumaan kaupassa ehtaan kreikkalaiseen, lampaanmaidosta valmistettuun, juustopakettiin.


 FETAJUUSTOLLA HÖYSTETYT NOKKOSLETUT (neljälle)
  • 5 dl (täys)maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 ½ dl täysjyväspelttijauhoja
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja  
  • 2 rkl voisulaa
  • ripaus jauhettua muskotinkukkaa (tai muskottipähkinää)
  • rouhaisu mustapippuria
  • (suolaa)
  • 1 litra tuoreita nokkosen lehtiä, ryöpättynä n. 1 dl
  • paistamiseen voita (n. 40 g)
  • fetajuustoa (n. 100 g)
  • kumppaniksi maltillisesti sokeroituja puolukoita tai karpaloita

Aloita käsittelemällä ja ryöppäämällä nokkoset. Perkaa nokkosista mahdolliset varret pois. Huuhtele lehdet. Kiehauta kattilassa reilu litra vettä ja kaada nokkoset kiehuvaan veteen. Anna lehtien kiehua vedessä korkeintaan kymmenkunta sekuntia ja kaada lehdet ja vesi siivilään. Puristele nokkosista ylimääräinen neste pois ja silppua ne veitsellä.

Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi taikinaksi ja lisää lopuksi nokkossilppu. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Sekoita muutaman kerran turpoamisen aikana, jotta  tavallisia jauhoja karkeammat täysjyväjauhot eivät painuisi kulhon pohjaan. Taikinaan ei välttämättä tarvitse lisätä suolaa, sillä fetajuusto on varsin suolaista. 

Murusta fetajuusto haarukalla pieneksi muruksi. Paista letut miedolla lämmöllä voissa, mielellään valurautaisella lettupannulla. Ripottele fetajuustoa pannulle taikinan päälle ennen letuttujen kääntämistä. 

Nauti letut puolukoiden tai karpaloiden kanssa. Lisukkeeksi voi valmistaa myös raikkaan salaatin. 

----

Lettujen sijaan taikinasta voi tehdä myös nokkospannukakun. Lisää silloin taikinaan 2 kananmunaa ja 1 dl enemmän jauhoja. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle ja ripottele päälle fetajuustomurut ja esimerkiksi halkaistuja kirsikkatomaatteja. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 30–40 minuuttia tai kunnes pannukakku on kypsä. 




Psst... Seuraa Vatsasekaisin Kilinkolin –blogipäivityksiä myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

10 kommenttia

  1. Nams! Muistan itse lapsena kun mummo käytti nokkosten keitinveden hoitoaineeksi meidän hiuksille. Järvivedessä keitettyjen nokkosten jäännöksistä sai aivan mielettömän pehmeän tunteen kutreihin. Ja ne letut..Ay caramba!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlettelinkin juuri nokkosta ja luin jostain, että nokkonen tekee hiuspohjalle hyvää! En ole kyllä nokkosvesillä hiuksiani pessyt (mikä varmaan myös näkyy), mutta pelkällä järvivedelläkin tulee kyllä ihanan pehmeät kutrit!

      Poista
  2. Kauniit kuvat!

    Minunkin muistoni nokkosista ajoittuvat lapsuuteen, muistan puskat melkein itseni kokoisina eli edellisestä poimintakerrasta on todellakin aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ilmeisesti olisi sitten korkea aika lähteä poimintahommiin. Saattaahan olla, että edelleen löytyy itsesi kokoisia puskia. Sillä Sipulin Merituuli suositteli friteeraamaan nokkosenlehdet. Täytyy kokeilla.

      Poista
  3. Olet sinä herttainen, vielä ehdit Kreikkaakin tsempata!
    Mutta Nokkosia, niitä pitäis kyllä lähteä hakemaan....

    VastaaPoista
  4. Tosi herkullisen näköistä! Minun nokkossato on vielä keräämättä, mutta ihan pakko on aina keväisin käydä muutama satsi hakemassa, on ne niin hyviä.

    VastaaPoista
  5. Just kirjoitin ohjeesi muistiin ja tie käy keittiöön nokkosia silppuamaan, kiitos Riikka!

    VastaaPoista