Sisällön tarjoaa Blogger.

Kotitekoinen mysli


Hävikistä herkuksi –Facebook-sivuja seurannut lukija vinkkasi aivan loistavan vinkin. Hän oli tehnyt perusteellisen inventaarion kuiva–ainekaappinsa syövereihin ja loihtinut hiutaleiden, joulukarpaloiden, sun muiden pussukoiden jämistä mysliä.


Ryhdyin itse saman tien tuumasta toimeen. Kuiva–ainekaappi on ollut viime aikoina pienoinen murheenkryyni, sillä pusseja ja purnukoita on kaapissa aivan liikaa. Pieni inventaario oli siis tosiaan paikallaan, ja nyt sain upotettua mysliin monta pussinpohjaa. Ehkä melkein turhankin monta, sillä valmista mysliä tuli valtava saavillinen. Mysli oli kuitenkin niin mainion makuista, etten tohtinut nimetä sitä edes jämämysliksi. 
Tiedoksi vain niille, jotka tulevat saamaan lähitulevaisuudessa myslipurkin tuliaiseksi tai kevättervehdykseksi: ainakaan kovin monessa pussukassa eivät parasta ennen –päiväykset olleet tulleet vielä (ainakaan kovin pahasti) vastaan.

Näin minä tein oman myslini, tee sinä sen mukaan, mitä kaapistasi löytyy. Määrän voi toki myös puolittaa.
KOTIEKOINEN MYSLI 
siirappi:
  • 2 dl fariinisokeria (tai tummaa muscovadosokeria) 
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vettä
myslipohja:
  • 10 dl isoja paksuja kaurahiutaleita (omani olivat Itävallasta ostettuja jonkinlaisia prässättyjä kaurajyviä, en tiedä saako vastaavia Suomesta) 
  • 3 dl tavallisia kaurahiutaleita 
  • 1 dl ruisrouheen ja –hiutaleen sekoitusta 
  • n. 3 dl siemeniä (itselläni auringonkukansiemeniä ja kurpitsansiemenrouhetta) 
  • n. 1 dl pähkinöitä (itselläni manteleita ja saksanpähkinöitä, näitä voisi laittaa reilumminkin) 
  • ½ dl kookoshiutaleita
(eli n. 14 dl erilaisia hiutaleita, leseitä ja rouheita + 4-5 dl siemeniä ja pähkinöitä)
Lisäksi uunista ottamisen jälkeen:
  • 3 dl kookoslastuja 
  • 2 dl jääkuivattuja mansikoita 
  • 1 dl kultaisia rusinoita 
  • 3 dl kuivattuja karpaloita
(eli sopivasti kuivattuja hedelmiä ja marjoja)
Tee ensin siirappi: mittaa vesi ja sokerit pieneen kattilaan ja kuumenna seos varovasti  kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua muutaman minuutin ajan. Sekoita, jotta kaikki sokeri varmasti sulaa. 
Sekoita hiutaleet, leseet ja rouheet isossa kulhossa sekaisin. Rouhi pähkinät sopivan kokoisiksi ja lisää ne sekä siemenet kulhoon. 
Kaada hieman jäähtynyt siirappi kulhoon mysliainesten päälle. Sekoita kunnolla, jotta siirappi tarttuu tasaisesti koko myslimassaan. 
Levitä myslimassa ohueksi kerrokseksi kahdelle leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista kiertoilmalla 130–asteisessa uunissa (asteita 150 jos et käytä kiertoilmaa) 30 minuuttia. Avaa uuniluukku kymmenen minuutin välein, jotta ylimääräinen kosteus pääsee uunista pois. Kääntele samalla myslimassaa, jotta se kuivuu tasaisesti. Alenna puolen tunnin jälkeen lämpötila 100 asteeseen ja jatka paistamista 15 minuuttia. (Paistoaika on yhteensä siis n. 45 minuuttia tai kunnes mysli on kuivaa.)
Ole varovainen, ettei mysliseos pala. Palamisen sijaan seoksen pitäisi saada aavistuksen väriä ja olla kuivaa. 
Sammuta uunista virta ja avaa luukku, mutta jätä myslipellit uunin jälkilämpöön. 
Kumoa täysin jäähtynyt ja kuivunut mysli kulhoon ja sekoita joukkoon kuivatut hedelmät ja marjat. Purkita puhtaisiin ja ilmatiiviisiin purkkeihin. Niissä mysli säilyy mainiosti huoneenlämmössä. Tai siis ei säily kovinkaan kauaa, ainakaan meillä. Sen verran hyvää se on.

Mysliä voi tehdä pienemmän määrän kerrallaan myös paistinpannulla
Nautiskele esimerkiksi maustamattoman jukurtin, banaanisiivujen ja hunajalorauksen kera! Niin minä teen.

27 kommenttia

  1. Hyvä idea! :)
    Mitä nuo jääkuivatut mansikat ovat? Mistä niitä saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo minun käyttämäni ovat näitä. Tosi hyviä, mutta muistaakseni harmillisesti kiinalaisia.

      Poista
    2. Niin ja noita pitäisi kyllä löytyä ihan perusmarketista hyllystä, jossa on kuivattuja hedelmiä yms. :)

      Poista
  2. Itse tehty mysli on niiiiiin paljon parempaa kuin kaupasta ostettu. Me olemme tehneet kotona myslin itse jo muutaman vuoden. Reseptimme muistuttaa paljon sinun versiotasi, hiutaleita yms. voi toki vaihdella kaapin sisällön ja mielihalujen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti samaa mieltä siitä, että omatekoinen mysli jyrää kyllä kaupan versiot mennen tullen. Ja kai se itsetehty on semisti terveellisempääkin, kaupan versioissa tuntuu olevan tosi paljon lisättyä sokeria ja rasvaa (vaikkei ne kuivahedelmät ihan sokerittomia tai pähkinät rasvattomia olekaan...) Tämä versio tehtiin täysin kaapista löytyneiden avoinaisten pussukoiden mukaan, mutta siitä tuli kyllä mainiota. Laskujeni mukaan sain kymmenen pussukkaa tyhjäksi!

      Poista
  3. Meilläkin juuri aamulla todettiin, että mysli on loppu, mutta kuiva-ainekaappi ei ole tyhjä, joten aion kokeilla nyt samaa.

    VastaaPoista
  4. Meillä menee mysliä hyvin vaihtelevasti, varmaan juuri siitä riippuen onko se hyvää vai puisevaa. Meilläkin kyllä riittäisi pussinpohjia kokeiltavaksi. Mietin jo, etten ostaisi leipää nyt toistaiseksi, vaan leipoisin jauhovarastojani vähemmäksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin syön mysliä aika kausiluontoisesti, saattaa olla, että jään taas vähäksi aikaa pahasti koukkuun.

      Täällä myös pitäisi ryhdistäytyä leipien suhteen. Jossain vaiheessa tein enemmänkin leipää, ja erilaisia jauhopussejakin on ihan tolkuttomat määrät kaapissa. :)

      Poista
  5. Mainion näköistä mysliä. Mansikat kruunaa. En ole itseasiassa itse koskaan tehnyt, kun meillä on oikeastaan vaan yksi myslin syöjä (iso-Hoo, joka aloittaa aina paketin reippaasti ja loput jää syömättä....). Äitini kyllä tapas tehdä aina kesäisille autotelttailu lomillemme pohjoismaissa mysliä. 70-luvun lopulla se ei tainnu olla kauhian yleistä, meille se oli Sveitsin aikojen jäämistöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo mansikat ovat kyllä mainioita ja olen myös aika ihastunut noihin kookoslastuihin. Olitteko pidempiäkin aikoja Sveitsissä?

      Poista
    2. Isäni opiskeli siellä. Aloitti syntymäni aikoihin ja itse oon asunu jonkun puolivuotta alle kouluikäisenä/kindergartenissa olin, mutta menin Suomeen kouluun ekalle. Muu perhe palasi tokaluokan jouluna. Toki olin kesäloman ja joulun vielä sveitsissä. On sieltä aika paljon muistoja.

      Poista
  6. Totta! Ei tuota tohdi jämämysliksi nimetä, kerrassaan herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja herkullista onkin. Myslipurkki oli päivällä tietokoneen vieressä tehdessäni hommia ja vähän väliä puolihuomaamattani käsi kävi purkilla. Maistui siis hyvältä ihan sellaisenaankin...

      Poista
  7. Teen itsekin aina mysliä kotona, ja ai että kun on hyvää! Ja saa tosiaan kivasti tyhjennettyä kuiva-ainekaappia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko sulla jotain suosikkiyhdistelmää? Tämä mansikka-kookos-karpalo toimi kyllä ihan loistavasti.

      Poista
  8. Joo, ihan ällistyttävän hienot kuvat. Siis vau

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihanaa kun on kevät ja valoa! Kamerakin tykkää.

      Poista
  9. Nyt on kyllä ihan mahottoman nätin näköistä! Ja kiva saada lukijalta vinkkiä, joskus sitä on niin kangistunut vanhoihin resepteihin ettei millään keksi uutta, vaikka ne ainekset huutelisi aivan siinä nenän edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Tosin mysliä olen tehnyt aiemminkin ja pitkän aikaa sitä oli tarkoitus taas tehdä. Mutta se vinkki sai lopultakin tarttumaan toimeen.

      Poista
  10. Todella kauniita kuvia sinulla täällä, hauskaa kun löysin blogisi. Lapsi kiskoo mysliä kaksin käsin, jospa sitä alkaisi tehtailla itse, niin voisi säädellä tuon sokerinkin määrän ihan ite.


    Kaunista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ja kiva kun löysit tänne, olenkin seuraillut Chiclingiä jonkin aikaa! Ihanaa kevättä sinne myös!

      Poista
  11. Kauniita kuvia ja todella herkullisen kuuloista mysliä! tein muutama vuosi takaperin innolla myslipatukoita, pitäisiköhän ryhtyä taas puuhaan ja touhuta itselleen samalla aamiaismyslit? :) tykkäsin hommasta koska siinä sai sekoitella makuja ja aineksia aika rohkeastikin, olen vähän tällainen suurpiireteinen kokki.

    VastaaPoista
  12. Hi it's me, I am also visiting this web site daily, this web page is really pleasant and the people are truly sharing good thoughts.

    Take a look at my web blog; buy instagram followers

    VastaaPoista