torstai 3. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi: Pitaleivät



Liemessä-blogin Jenni jemmasi avonaiset ja jääkaappiin unohtuneet elintarvikkeet sekä hieman nuukahtaneet vihannekset hävikkipitsaan. Minä päätin eilen hävikkiteema mielessäni olla käymättä kaupassa ennen ruoanlaittotouhuja ja leivoin pellillisen pitaleipiä. Täytteet kaivoin jääkaapin perältä. Pitaleipätaikinaan ei tarvitse juurikaan muuta kuin hiivanokareen ja vehnäjauhoja ja täytteisiin on helppo soveltaa aikaisemmin kokkailtuja jämiä – tai mitä jääkaapista sattuukaan löytymään. Täytteinä on kiva olla jotakin lämmintä ja jotakin kylmää. Lämpimiksi täytteiksi sopivat mainiosti paistetut vihannekset, kanan- tai lihanjämät ja kylmiksi täytteiksi vaikkapa kasvikset suikaloituina tai raasteena sekä erilaiset salaatit ja maukas kastike.
Kastike pitaleiville syntyi bulgarianjukurtista ja raejuuston jämistä. Silppusin täytteiksi loput vappupäivän routapaistista, kurkkua ja kirsikkatomaatteja, kynin ruocolapuskan sekä paistoin pannulla puna– ja valkosipulia sekä hieman nuukahtaneen, suikaleiksi leikatun puolikkaan kesäkurpitsan. Kaikki täytteet sopivat niin mainiosti pitaleivän sisään, ettei syödessä tullut mieleenkään, että lähes kaikki täytteet koostuivat jääkaapin nielaisemista tähteistä.
PITALEIVÄT (8 kpl)
  • ½ dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl siirappia (tai hunajaa/sokeria)
  • ½ tl suolaa
  • 5 dl vehnäjauhoja 
  • 2 rkl oliiviöljyä
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi sekä puolet vehnäjauhoista ja sekoita voimakkaasti. Lisää loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi, mielellään yleiskoneella vaivaamalla. Lisää lopuksi oliiviöljy ja vaivaa öljy taikinan sekaan. 

Peitä taikinakulho keittiöpyyhkeellä ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa. 

Jaa taikina kahdeksaan osaan, pyörittele taikinanokareet palloiksi ja taputtele tai kaulitse ne halkaisijaltaan noin kymmensenttisiksi leipäsiksi. Nosta leivät leivinpaperille ja kohota puolisen tuntia keittiöpyyhkeen alla.

Kuumenna uuni ja uunipelti 250 asteeseen. Siirrä kohonneet leivät kuumalle uunipellille ja paista leipiä 6-8 minuuttia kunnes leivän sisälle on muodostunut ilmatasku ja leivät ovat saaneet hieman väriä. 

KASTIKE PITALEIVILLE
  • 2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jukurttia (raejuuston jämät sopivat mainiosti sekaan)
  • ripaus suolaa 
  • ripaus sokeria 
  • vajaa tl (dijon)sinappia 
  • rouhaisu mustapippuria 
  • puristus limemehua 
  • lisäksi oman maun mukaan (tai mitä kaapeista löytyykään): 
    • tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, persiljaa, minttua, ruohosipulia tai silputtua kevätsipulin vartta) 
    • 1-2 valkosipulinkynttä silputtuna
    • 1 rkl kapriksia
Sekoita kastikkeen ainekset, maista ja mausta haluamillasi (kotoa, ikkunalaudalta tai kasvimaalta löytyvillä) yrteillä ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa mielellään vähintään puoli tuntia.
Kastike sopii pitaleipien lisäksi mainioksi kastikkeeksi niin lihalle, kalalle kuin salaatillekin. 
KESÄKURPITSA–SIPULIHÖYSTE
  • pieni kesäkurpitsa 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 1 punasipuli 
  • oliiviöljyä 
  • pippuria 
  • suolaa
Leikkaa kesäkurpitsa ja punasipuli puolikuun muotoisiksi siivuiksi. Silppua valkosipuli. Kuumenna öljyä (valurauta)pannussa ja kuullota sipulit. Lisää kesäkurpitsa ja paista sen verran, että kasvikset saavat väriä, mutta jäävät silti rapsakoiksi. Mausta.
__
Laita täytteet tarjolle omiin kulhoihinsa, jolloin jokainen syöjä saa täyttää oman leipänsä mieleisekseen. Leikkaa paistettu pitaleipä veitsellä taskuksi, täytä ja herkuttele!



2 kommenttia:

  1. minulla onkin sopivasti kaikkea pitaleipiin sopivaa täytettä jääkaapissa; pakko kokeilla ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih loistavaa! Ja oikeastaan ei ole edes niin tarkkaa, mitä kaikkea pitaleivän sisään sujahtaa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...