tiistai 22. toukokuuta 2012

Feta–jauhelihavuoka




Marina Ekroosin uutukaisesta Silmänruokaa-keittokirjasta kokeiluuni pääsi ensimmäisenä feta-jauhelihavuoka. Nimestään huolimatta paistoksen pääosaa esittävät kasvikset. Mainiota hävikinestoruokaa, sillä vuokaan voi laittaa oikeastaan mitä vain jääkaapista tai keittiöstä löytyviä kasviksia ja vihanneksia. Täysin soveltamatta en minäkään vuokaa onnistunut tekemään, mutta Ekroos itsekin kehottaa kirjansa esipuheessa soveltamaan ja improvisoimaan ohjeita oman keittiön kaappien antimien  mukaan.

FETA–JAUHELIHAVUOKA 
Kahdelle ja seuraavan päivän evääksi (omat merkintäni kursivilla)

  • 400 g fetajuustoa (minulla ehkä puolet tästä määrästä)
  • 500 g jauhelihaa (minulla 400 g luomunautaa)
  • 1 valkosipuli (minulla puolikas, 7 isohkoa kynttä)
  • 2 punaista chiliä (laitoin yhden ison ja tujuhkon chilin)
  • 1½ dl oliiviöljyä
  • 1 munakoiso
  • 1 parsakaali 
  • 3 punasipulia
  • 1 kesäkurpitsa
  • 200 g tuoreita herkkusieniä (laitoin kourallisen kuivattuja, hetken liotettuja suppilovahveroita)
  • 2 paprikaa (laitoin yhden)
  • suolaa
  • mustapippuria 

  1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Hienonna kuorittu valkosipuli ja chilit ja laita ne oliiviöljyyn maustumaan.
  2. Viipaloi munakoiso, hiero viipaleiden pinnalle suolaa ja pinoa ne sivummalle ”itkemään”. Leikkaa parsakaalit ja kuoritut sipulit isohkoiksi paloiksi.
  3. Paloittele kesäkurpitsa ja herkkusienet, Halkaise paprikat, poista siemenet ja valkoiset osat ja pilko paprikat.
  4. Pyyhi talouspaperilla nesteet ja suolat munakoisoviipaleiden pinnalta ja kuutioi viipaleet.
  5. Murenna fetajuusto.
  6. Laita kaikki kasvikset paistovuokaan tai leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Kääntele kasvisten joukkoon feta ja jauheliha ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lopuksi hiero valkosipuli-chiliöljy ainesten sekaan.
  7. Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  8. Tarjoa sellaisenaan.


Huomioita:
  • Itselläni kesti kasvisten kuorimisessa ja pilkkomisessa 32 minuuttia, ja uunini ehti saavuttaa 175 asteen lämmön kymmenessä minuutissa. Eli uunia ei kannata laittaa aivan heti päälle. Toisekseen, miksi uuni lämmitetään 175-asteiseksi, mutta vuoka paistetaan kuitenkin 200-asteisessa uunissa?
  • Annettu 30 minuutin paistoaika voi olla riittävä, jos ruoan paistaa uunipellillä, jolloin kasviksia ei ole paljoa päällekkäin. Itse paistoin paistoksen kahdessa uunivuoassa ja kasvikset vaativat lähestulkoon kaksinkertaisen paistoajan ollakseen kypsiä.
  • Vuoan tekemiseen kannattaa ehkä kuitenkin varata vähän enemmän aikaa, jotta öljy ehtii maustua kunnolla ja munakoisot itkettyä.
  • Vuokaan sopisi ehdottomasti kunnon puska tuoreita yrttejä ja ehkä purkillinen säilöttyjä kirsikkatomaatteja.
  • Epävarmalle kokille informatiivinen kuva auttaa paljon. Kirjan kuvasta voi ottaa esimerkiksi vinkkiä, minkä kokoisiksi paloiksi kasvikset tulisi paloitella. 
Hävikistä herkuksi –tempauksessa ruokabloggaajat tarkkailevat toukokuun ajan omaa ruokahävikkiään ja loihtivat tähteistä, purkinpohjista ja jääkaapin perälle unohtunesita elintarvikkeista uusia herkkuja. Seuraa tempausta Facebookissa ja osallistu samalla siellä käynnissä oleviin kilpailuihin. 



Psst... Seuraa Vatsasekaisin Kilinkolin –blogipäivityksiä myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!


4 kommenttia:

  1. Samaa mieltä, että tomaatti ja tuoreet yrtit buustaisivat tätä paistosta kummasti.

    Olen hiukan kade sinun arvostelukappaleestasi ;-)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, kun yrtitkin alkaa nyt talven jälkeen taas oikeasti maistua joltakin. Tuo vuoka on muuten tosi nätti! Ja Jonnan tavoin ihan vähän vihertelen tuosta kirjasta.... :)

    VastaaPoista
  3. Jonna: Kuorrutin seuraavan päivän rippeet tomaatilla, yrteillä ja pecorinolla ja johan alkoi toimia :)

    Tuo kirja on kyllä aika kiva, olen selaillut se jo vaikka kuinka monta kertaa kannesta kanteen.

    Tusla: Täytyy myöntää, että ostin tuon vuoan oikeastaan valokuvausmielessä, ajattelin että se vois näyttää kivalta kuvissa... Mutta oikeasti se on myös tosi näppärän kokonen moniin kahden hengen paistoksiin.

    Yrtit <3

    VastaaPoista
  4. Moi!
    Sinulla on tosi kiva blogi :)
    Ja tämä vuoka näyttää hyvältä, kun on niin paljon kasviksia!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...