Sisällön tarjoaa Blogger.

Brittiläinen sitruunavanukas eli Lemon posset



Jääkaapissamme majaili kaksi vapuksi varattua, mutta käyttämäksi jäänyttä kermapurkkia, joiden parasta ennen –päiväykset oli ohitettu jo jokunen päivä sitten. En ole kovin tarkka noista päiväyksistä, yritän luottaa ennemminkin hajuaistiini. Näistä purnukoista toinen oli lykätty aivan jääkaapin perälle. Niin perälle, että purkki oli jäätynyt kiinni jääkaapin takaseinään ja myös purkin sisältö oli jäätynyt. Toisen purkin sisältö sen sijaan oli muuttunut jo hieman kokkareiseksi. Kummankaan purkin sisältä ei kuitenkaan leijaillut  kummallisia tai epämiellyttäviä hajuja, joten ajattelin, että kermat voi vielä käyttää mainiosti. Halusin kuitenkin kuumentaa kerman. Tiedä sitten, onko sillä kuumentamisellakaan loppupelissä merkitystä.
Muistelin, että alkuvuoden Glorian ruoka&viini –lehdessä oli ohje brittiläisestä sitruunavanukkaasta, jollaista myös Kaikki äitini reseptit –blogin Nanna oli tehnyt suurella menestyksellä.
Vanukkaaseen ei tule kuin kolmea raaka-ainetta: kermaa, sokeria ja sitruunamehua. Jonkinlaiseen kemialliseen reaktioon perustuen sitruuna hyydyttää kerman ihanan pehmeäksi vanukkaaksi. Järjettömän helppo, ja ennen kaikkea järjettömän hyvä jälkkäri, joka sopii mainiosti myös niille, jotka karttavat liivatetta. Täytyy varata jatkossakin kermapurnukoita vanhentumisvaaraan jääkaappiin.
LEMON POSSET (4-6 annosta, ohje Glorian ruoka&viini 2/2012)
  • 4 dl kuohukermaa 
  • 1 ½ dl sokeria 
  • 1 dl sitruunamehua (≈ puolentoista sitruunan mehu)
Purista sitruunoista mehu. Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kolmisen minuuttia koko ajan sekoittaen. (Minulla seos porisi ihan kunnolla tuon kolme minuuttia.) Nosta kattila liedeltä ja sekoita sitruunamehu joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai mehua.  Kaada seos neljään (tai jos teet hitusen pienempiä annoksia, niin kuuteen) pieneen lasiin. Peitä lasit kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään. Hyydytä vähintään kolme tuntia.
Tarjoilin vanukkaat Nannaa mukaillen vaniljasokerilla maustetun mango–passionhedelmäsalaatin kanssa. 
VINKKI: Hapahkosta kermasta voi mainiosti tehdä myös paahtovanukasta tai pannacottaa.

Hävikistä herkuksi  –tempauksessa ruokabloggaajat tarkkailevat toukokuun ajan omaa ruokahävikkiään ja loihtivat tähteistä, purkinpohjista ja jääkaapin perälle unohtuneista elintarvikkeista uusia herkkuja. Seuraa tempausta Facebookissa ja osallistu samalla kilpailuihin.

17 kommenttia

  1. Tätä ohjetta on nyt kyllä pakko testata koska kuolasin jo näiden perään Nannan postausta lukiessani. Aivan saletisti kuuminta hottia tänä kesänä. Ihana kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No suosittelen testaamaan! Jotenkin makeus ja happamuus toimivat ainakin omaan suuhuni aivan täydellisesti yhteen.

      Poista
  2. Jär-JET-tömän hyvää ja helppoa! Lyhyellä kaavalla osuvasti kuvattuna juuri näin kuin sanoit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta! Ja mango sopi tuohon kuin nenä päähän! Apupoika just ilmoitti syödessään vikaa annosta, että on sit parempi tehä tätä lähiaikoina uudelleen.

      Poista
  3. Minäkin olen kuolannut näitä jo hetken. Aivan mahtava kuva ja hieno linkkaus City-lehdessä, hyvä Riikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti käydä City-lehden sivuilla ihmettelemässä, että mistä oikein puhut! Loistavaa!

      Poista
  4. Ihanan näköiset annokset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ihanan makuiset myös! En vieläkään ymmärrä miten kolmesta ainesosasta (+mangosta) voi tulla noin herkkua!

      Poista
  5. Varmaan mahtavan raikasta, pitää kokeilla. Hauska tuo liitukirjoitus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Meidän eteisen seinä on maalattu liitutaulumaalilla, mutta hemmetin remppamiehet eivät tasoittaneet seinää kunnolla, joten kirjoittaminen siihen on vähän hankalaa. Tosin eipä siihen kauheasti ole mitään raapusteltukaan. Silloin tällöin pelattu ristinollaa.

      Poista
  6. Ihanaa että olet blogannut ohjeen tähän! Sain eilen maistaa sitruunapossetia ekan kerran elämässäni, ja se kiilasi saman tien jälkkärien top-listalla kultasijalle.

    Tykkään myös sen hassusta nimestä. Posset kuulostaa yhtä aikaa ranskalaiselta, poshilta ja tietty räppigängstoilta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olepa hyvä! Just äskön mietin, että kesällä sitruunaposset maistuu taivaalliselta tuoreiden mansikoiden kanssa.

      Ja olet kyllä ihan oikeassa tuossa nimiasiassa. Mä yleensä vierastan suomi–lontoo -yhdistelmäväännöksiä, mutta sitruunaposset on jotenkin kyllä hauska sana. varsinkin suomalaisittain lausuttuna.

      Poista
  7. Moi! Mä olen kokkaillut tuota siitä asti kun ohje oli Glorian ruoka & viini -lehdessä. Ja olen tehnyt ilman lisuketta eli pelkkä vanukkaan, toimii niinkin.
    Ja vinkkinä, että toimii muuten myös appelsiinilla. Eli sitruunamehun tilalle appelsiinin mehua (luomu) ja tarjoiltaessa päälle vielä appelsiininkuoresta raastettuja kuivatettuja kiehkuroita niin tulee muuten tosi hyvää kun löytyy myös rapeaa struktuuria! Niin ja jos tekee veriappelsiinin mehusta tulee ruoasta hennon vaaleanpunaista :-) Suosittelen!

    Terkuin Suski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Suski,
      Kiitos vinkeistä! Vaaleanpunainen posset veriappelsiininstä kuulostaa tosi hyvältä! Ja myös appelsiiniversio. Täytyykin kokeilla. Oletko tehnyt muuten seoksen aina pelkästä kermasta? Mietin, että onnistuisikohan tuota keventämään edes hiukan (kun nyt näyttää siltä, että possetia joutuu varmaan syömään lähes joka kesäviikonloppu...) Jos osan kermasta korvaisi vaikkapa bulgarianjukurtilla... Ehkä täytyy kokeilla. :)

      Poista
    2. Moi Riikka!
      En ole kokeillut keventää annosta millään. Jos kokeilet, raportoi kuinka onnistui :-) Ei olisi paha jos olisi vähän kevyempi, vaikka onkin melkoista herkkua täydellä kermalla.
      Terkuin Suski

      Poista
  8. Mie just mietin, että toimiskohan kevytmaidolla... Ja limeteillä, koska niitä on vielä kaapissa (ilman kuoria, koska kuoret tarvittiin leivontaan). Pitää kokeilla viikonloppuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kerro sitten kuinka kävi! Mä ajattelin että täytyy myös kokeilla limeteillä. Loistavaa hyötykäyttöä, että käytät sekä kuoret että mehut! Tosin limetit kovettuvat aika nopeasti kivikoviksi (ainakin meidän keittiössä) ilman kuoria...

      Poista