Sisällön tarjoaa Blogger.

Suloisensuklainen punajuurikakku



Viime viikonloppuinen yliannostus juustokakkua unohtui nopeasti, ja viikonlopun kynnyksellä alkoi makeahammas kummasti kolotella. En ollut pitkään aikaan leiponut mitään suklaista, vaikka tiedänkin suklaaherkkujen olevan (itseni lisäksi) Apupojan suuri heikkous. Ehdotinkin Apupojalle vienosti suklaakakun leipomista, josta hän tietysti innostui. Tosin innostus muuttui yllättävän nopeasti hämmennykseksi, kun nostin punajuuripussin keittiön työskentelytasolle ja aloin kuoria mukuloita.

Juuresten ja jälkiruokien tai leivonnaisten liittoon olen törmännyt muutaman viime vuoden aikana vähäsen siellä sun täällä. Syksyllä leivoin pariin otteeseen palsternakkakakkua, mutta jostakin syystä paljon puhuttu punajuuren ja suklaan yhdistelmä oli minulta jäänyt kokeilematta.

Kakun ohje perustuu pääpiirteittäin lakeuksien Nannan punajuuribrownien ohjeeseen, joka taas alun perin pohjautuu BBC GoodFood -reseptiikkaan. Alkuperäisen reseptin mukainen neljänneskilo sokeria vaikutti minusta sen verran huimalta määrältä, että vähensin sokerin määrää reilusti. Vaniljan ajattelin tökerösti korvata vaniljasokerilla, mutta jälkikäteen mietittynä taisin unohtaa sen kokonaan taikinasta. Omaksi hämmennykseksi punajuuren maku oli lopputuotteessa varsin tunnistettava. Liekö sitten johtunut vähennetystä sokerin määrästä  ja vaniljasokerin unohtamisesta. Kakku oli kuitenkin tajuttoman mehevä ja pehmeä, ja itseäni suurena punajuuren ystävänä ei edes kakun punajuurimaisuus haitannut. 



 SUKLAINEN PUNAJUURIKAKKU

  • 400 g punajuuria (punnittu kuorittuna, kuorimattomina puolisen kiloa)
  • 120 g voita 
  • 200 g tummaa suklaata (70-prosenttista) 
  • 1 tl vaniljaa (tai 2 rkl vaniljasokeria) 
  • 150 g sokeria (250 g alkuperäisen ohjeen mukaan) 
  • 3 munaa 
  • 50 g vehnäjauhoja 
  • 50 g perunajauhoja 
  • 25 g kaakaojauhetta 
  • 1 tl leivinjauhetta

Kuori ja pilko punajuuret. Höyrytä (tai keitä vesitilkassa) kypsäksi ja hienonna kypsät punajuuripalaset sauvasekoittimella tai blenderissä.

Sulata paloiteltu voi ja suklaa vesihauteessa. Sekoita punajuurimössö sulan suklaa–voiseoksen sekaan.

Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita loput kuivat aineet (vehnäjauho + perunajauho + leivinjauhe + vaniljasokeri + kaakaojauhe) keskenään.

Sekoita muna–sokerivaahdon sekaan varovasti käännellen punajuuri–suklaa–voiseos sekä sihtaa jauhoseosta sekaan vähän kerrallaan.

Kaada taikina noin 20*30-senttiseen uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista keskitasolla 180-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä ja jähmettyä ennen syömistä. Tarjoa kyytipojaksi hyvää vaniljajäätelöä.

---

Ps. Vaihdoin kokeilumielessä tekstin fonttia, sillä aikaisemmin käyttämäni oli omasta mielestäni vähän turhan pienikokoista. Mitä mieltä olette, onko tämä fontti(koko) parempi?



8 kommenttia

  1. hei ja kiitos kivasta blogista :) fonttimuutos on mielestäni hyvä, mutta jos saa yhden parannusehdotuksen sanoa, niin vielä kivempaa olisi lukea hieman tummempaa fonttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi parannusehdotuksesta! Täytyy tosiaan kokeilla tummempaa fonttia. Jotenkin kun on tottunut katsomaan blogia oman läppärin näytöltä, niin sokaistuu helposti yleisilmeelle. Tekstin pienuudenkin tajusin vasta, kun käytin jotakin toista konetta, enkä meinannut saada mitään selvää tekstistä.

      Poista
  2. Mä takerrun aina näihin sun kuviin, oot taas luonut hienon tunnelman.

    Mun on nyt kyllä sanottava, että mun koneella fontti on halavatun pientä edelleen??

    VastaaPoista
  3. Mun koneella myös, tosi pientä - vaikka on rillitkin päässä.

    Mutta ah, miten herkullisen näköistä kakkua ja jestas mikä veitsi!!!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Nanna, mun kakusta ei vain tainnut tulla ihan yhtä hyvää kuin esikuvastaan.

    Yritin nyt vähän suurentaa fonttia, jospa se alkaisi olla jo luettavaa. Hyvä kun tuli puheeksi.

    Omenaminttu, ostin tuon veitsen 50 sentillä joltakin Wienin katukirppikseltä. Se on vähäsen ruostunutkin ja ehkä alpakkaa (jos sitäkään), mutta toimii kuvissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä se suurempi sokrumäärä oli sitten kuitenkin paikallaan, muistelisin omani olleen tosi hyvää, leipurista huolimatta ;D

      Poista
  5. Minä ja punajuuri-suklaakakku oltiin treffeillä joskus takavuosina, se päätyi blogiinkin. Mutta siitä ei kyllä syntynyt oikein mitään suhdetta eikä varsin lämmintä suhdetta. Ehkä pitäisi kokeilla uudelleen.

    Mutta tein äsken syrnikit sun reseptillä. Niihin mulle syntyi välittömästi hyvin lämmin suhe. :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos tuosta punajuuri/suklaa kakun ohjeesta, Se on senverran erikoinen että kokeiltavaksi tulee heti kun on suklaata kotona.

    VastaaPoista