Sisällön tarjoaa Blogger.

Skonssit ja chili–appelsiinimarmeladi






Ihastuin skonsseihin reilu vuosi sitten reissullamme Malesiassa. Patikoimme päivän niemimaan ylängöillä ja kävimme myös tutustumassa paikallisiin teeviljelmiin. Maisemat  olivat upeita, vaikkakin omatunto hieman kolkutteli niitä niin suuresti ihastellessani. Viljelymaat kun on raivattu norsuvoimin entisestä viidakosta, ja teenviljelyn seurauksena eroosio on kuluttanut ylängön maita paikoin pahastikin.

Mielettömien maisemien lisäksi ihastuttavia olivat myös herkuttelemamme skonssit, jotka brittiläiset olivat tuoneet maahan siirtomaahallinnon mukana. Tai siis nauttimamme skonssit olivat kyllä uunituoreita. Malesian reissun jälkeen olen tehnyt aina silloin tällöin skonsseja. Ne ovat loistava apu niin yllätysvieraiden oven kuin makeanhimonkin kolkutuksiin. 

Chili–appelsiinimarmeladia tein ensimmäistä kertaa vuosi sitten, kun kauppojen hedelmätiskit pursuilivat ihanan oransseja appelsiineja. En muista, miksi keksin lisätä sekaan pätkän punaista chiliä, mutta lopputulos olikin yllättävän hyvä. Marmeladi sopii mainiosti myös paahtoleivän tai korpun päälle. Skonssille suosittelen ensin sipauksen maustamatonta tuorejuustoa ja sitten aimo annoksen marmeladia. 

SKONSSIT (8 kpl)
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • 50 g huoneenlämpöistä voita (tai margariinia)
  • 2 dl maustamatonta jukurttia, piimää tai kermaviiliä
  • voiteluun kananmuna tai maitotilkka
Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi voi sekaan. Lisää jukurtti (tai piimä tai kermaviili), sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa.  Kumoa taikina kevyestijauhoitetulle alustalle. Taputtele taikina  noin 4 sentin paksuiseksi. Ota pyöreällä  muotilla tai lasilla (halkaisija n. 6 cm) taikinapalloja ja laita pellille leivinpaperin päälle. Voitele munalla tai maidolla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 

APPELSIINI–CHILIMARMELADI
  • 6 (luomu)appelsiinia (noin 1,5 kg)
  • 1 dl vettä
  • 2 (luomu)limeä
  • noin 6 sentin pätkä punaista chiliä*
  • ½ kg hillosokeria tai n. 170 g  hillo- ja marmeladisokeria

Olen hillonkeittotouhuissa pääsääntöisesti aika tarkka purnukoiden ja pullojen puhtaudesta, ja minulla onkin tapana desifioida purkit, vaikka niiden sisältö olisikin tarkoitus tuhota varsin nopeasti. Homehtunutta hillopurkkia ei ole kiva viedä tuliaisiksi tai korkata kesken lettukestien. 

Pese marmeladia varten 4-5 reilun desilitran vetoista lasipurkkia. Kuivaa purkit, kääräise sanomalehteen ja laita purkit 100-asteiseen uuniin marmeladin valmistamisen ajaksi. Kiehauta korkkien desifioimista varten kattilassa puolisen litraa vettä. Lisää korkit veteen ja anna veden kiehua muutama minuutti. Täytä kuuma purkki kuumalla marmeladilla ja sulje purkki huolellisesti kuumalla korkilla. 

.....


Pese appelsiinit ja limetit huolellisesti lämpimällä vedellä ja juuriharjalla. Kuori kuorimaveitsellä kahdesta appelsiinista oranssi kuorikerros. Yritä olla leikkaamatta valkoista, kitkerää kuorikerrosta. Silppua kuori pieneksi silpuksi. Laita puolet kuorisilpusta kattilaan. 

Leikkaa terävällä veitsellä appelsiineista kuoret pois. Lohko appelsiini ja poista välikalvot sormin tai fileoi hedelmästä pelkkä hedelmäliha. Laita hedelmälihat kattilaan.

Raasta limeteistä vihreä kuoriosa kattilaan ja purista mehut. 

Hienonna chili ja lisää se kattilaan hedelmien sekaan. Lisää vettä ja kiehauta. (*Chilin määrä riippuu tietysti chilin tulisuudesta. Minä käytin lähikaupan vihannesosaston chiliä, jonka lajikkeesta ei ole mitään tietoa. Chili saa marmeladissa maistua, mutta tarkoitus ei kuitenkaan ole, että se jyrää sitrusten maut kokonaan alleen. Eli maistele ja lisää tarvittaessa.)

Soseuta sauvasekoittimella ja lisää loppu kuorisilppu. 


Lisää hillosokeri ja keitä seosta kymmenisen minuuttia. Purkita. Mikäli marmeladia ei ole tarkoitus säilöä pitkiä aikoja, riittänee pienempikin sokerimäärä. 


Jäähdytä huoneenlämmössä, säilytä viileässä.






Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

7 kommenttia

  1. Oi mikä kokonaisuus, mikä tunnelma Riikka! Tylsää kun taas kehun, mutta ihan pakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna! Toiveajattelua tai ei, mutta ihan kuin tuossa eilisessä valossa olisi ollut jo aavistus keväistä auringonpaistetta mukana.

      Poista
  2. Ihana ja upea kevättä lupaava kuvasto. Piristää jo pienellä vilkaisulla!

    VastaaPoista
  3. Hienot kuvat! Toivotaan että kevät ja valo tulisivat tänä vuonna nopeasti.

    VastaaPoista
  4. Pelkistä kuvistakin saa jo valoterapiaa! Hienot! Ja skonssit maistuu aina. Nam.

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia kuvakehuista! Ei kyllä kelit ole kovin keväisiä, mutta eiköhän se sieltä tuppaa tulemaan.

    VastaaPoista
  6. Sain aamulla jonkinlaisen heureka-elämyksen puristaessani aplarimehua. Eli jos joku kokeilee marmelaatin tekemistä ja epäilee menettävänsä hermot appelsiinien putsaustouhussa ja omistaa sähköisen sitruspusertimen, niin appelsiineista voi yhtä hyvin puristaa mehut ja ottaa puristimen suodattimesta hedelmälihat talteen ja tehdä niistä marmeladin.

    VastaaPoista