Sisällön tarjoaa Blogger.

Mansikkatiramisut ystävälle


Kysyin apupojalta jokunen päivä sitten, mitä hän haluaisi viimeiseksi ateriakseen, jos pitäisi valita. Sain vastaukseksi vähintään kymmenen ruokalajin litanian alkaen sienirisotosta, hummerista ja karitsankareista päättyen tiramisuun ja aika moneen muuhun, pääasiassa suklaata tihkuvaan, herkkuun.

Kysymykseni liittyi helmikuun ruokahaasteeseen, jonka aiheena on viimeinen ateria. Hetken pohdittuani olin apupojan kanssa aikalailla samaa mieltä, tiramisu on täydellinen päätös  aterialle, oli se ateria sitten se vihoviimeinen tai ei.

Samalla päätin tehdä tiramisua ystävänpäivän jälkiruoaksi. Tosin en suinkaan toivo tämän jäävän viimeiseksi ateriakseni. Syötyäni ystävänpäivän mansikkatiramisun köllähdin kuitenkin sohvalle, taputtelin vatsaani ja suljin silmäni. Ajattelin, kuinka tiramisun sokerit ja rasvat tukkivat verisuoneni, liköörit ja konjakit tuhoavat maksani. Ah, eläköön herkullinen elämä!

Ihanaista ystävänpäivää!

YSTÄVÄNPÄIVÄN MANSIKKATIRAMISU (annosvuokiin tehtynä kuudelle)

Pohja:
  • 4 munaa 
  •   dl sokeria 
  • 1 dl vehnäjauhoja 
  • 1 dl perunajauhoja 
  • 2 tl leivinjauhetta 
  • 1 rkl kaakaojauhetta

 Täyte:
  • 3 valkuaista 
  • hyppysellinen suolaa 
  • 3 keltuaista 
  • 1 dl sokeria 
  • 250 g mascarponejuustoa

 Kostutus:
  • 2 tuplashottia espressoa (tai reilu desilitra vahvaa kahvia) 
  • reilu loraus Kahlúa-likööriä (tai muuta kahvilikööriä) 
  • reilu loraus konjakkia

 Väliin ja päälle:
  • jääkuivattuja (tai tuoreita) mansikoita
  • kaakaojauhetta

Tee ensin pohja. Laita uuni lämpiämään 200:een asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja sihtaa seos varovasti sekoittaen vaahdon sekaan. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia (tai kunnes pinta on saanut hieman väriä). 

Aseta työpöydälle toinen leivinpaperi, ripottele sille sokeria ja kumoa kuuma pohja välittömästi sille. Poista leivinpaperi.

-----

Vatkaa valkuainen ja suola kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sen jälkeen keltuaiset ja sokeri vaahdoksi (voit käyttää samaa vispilää kuin valkuaisten vaahdottamisessa, jos teet vatkaushommat tässä järjestyksessä).

Notkista mascarpone-juusto lusikalla sekoittaen ja lisää juusto keltuais-sokeri -seokseen. Lisää myös valkuaisvaahto ja sekoita tasaiseksi.

----

Tee kostutus. Sekoita jäähtyneen kahvin sekaan likööri ja konjakki.

----

Leikkaa jäähtyneestä pohjasta pyöreällä muotilla tai lasinreunalla pyöreitä (tai annoskulhon mallisia) palasia. Yhteen annokseen tarvitset 2-3 kakkupalaa.

----
Rakenna tiramisu seuraavasti:
Laita pohjalle kakkupala. Kostuta (noin kaksi ruokalusikallista on sopiva määrä kostuketta kerrosta kohden). 

Lusikoi päälle täytettä. Asettele täytteen päälle jääkuivattuja mansikkalastuja tai tuoreita mansikkasiivuja. Aseta päälle toinen kakkupalakerros. Kostuta, lusikoi täytettä, asettele mansikoita. Toista kunnes annoskulhon reunat tai annoskoko tulee vastaan. Jätä täytekerros päällimmäiseksi ja sihtaa sen päälle kaakaojauhetta. Koristele mansikoilla. 



Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

14 kommenttia

  1. Jos reseptissä on espressoa ja reilu loraus konjakkia ja kahvilikööriä, ei lopputulos voi olla kuin herkullinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Jos ei jaksa alkaa väsätä tiramisua, voi espresson alkomaholeineen nauttia sellaisenaan.

      Poista
  2. Jep, tiramisun jälkeen voisi kupsahtaa tyytyväisenä hyvin elettyyn ja syötyyn elämään, I agree! Raaskitko jakaa jääkuivattujen mansikoiden ohjeen, näyttävät kovin kauniilta..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jääkuivatut mansikat ovat suoraan pussista. Maistuvat hyviltä ja mansikan maku on onnistuttu säilömään niihin tosi hyvin, mutta valitettavasti alkuperämaa taitaa olla Kiina (tai joku muu kaukomaa, en nyt muista tarkkaan, mitä pussissa luki). Kaupan kuivahedelmähyllystä löytyy, musta ne on kuitenkin kiva lisä vaikka itsetehdyssä myslissä.

      Poista
    2. Ihmettelin uteliaana kanssa noita jääkuivattuja mansikoita, niin piti heti googlettaa. Jääkuivaukseen tarvitaan ilmeisesti nestemäistä typpeä ja painetta, joten se ei taida ihan helposti kotikonsteilla onnistua. Jollekin kotikemistille voisi kyllä olla mielenkiintoinen bloggauksen aihe.

      Ja ihan täydellisen oloinen herkku ystävän- ja viimeiseenpäivään. Onnena kisaan!

      Poista
    3. Siinähän olisi sitten Ankerias Vipunen mukavantuntuinen proggis sinulle! Ei kun vain odottelemaan kesää ja mansikkasatoa.

      Poista
  3. Tiramisu ja Creme Brulee on parhaat ...ja molemmat voivat olla myös aivan törkeän kauheita...
    Tässä liikutaan epäilemättä sillä parhaimmisto linjalla!
    Minäkin haluan osallistua Herkkusuun haasteeseen, mutta sama vika runsaudenpula!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep oon myös creme bruleen suuri fani. Molempien jälkkäreitten kanssa on vähän sillai, että vaikka mitä variaatiota ja erikoismakulisiä on tullu kokeiltua, on mun mielestä se perussetti aina paras. Mansikat piti lisätä tiramisuun, kun oon jo yhen misuohjeen postannut ;)

      Poista
  4. Teillä on aika lailla samanlainen resepti kuin meillä: mielestäni parasta tiramisua tulee kun tekee itse sokerikakkupohjan, laittaa myös vaahdotetut valkuaiset täytteeseen ja käytttää kahvina espressoa. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokerikakkupohja on kätsä varsinkin jos tiramisun rakentaa annoskippoihin, mutta toimii tuo savoyardi-kekseistäkin. Mä tykkään kyllä myös amaretosta tiramisussa, mutta Apupoika ei voi sietää sitä.

      Poista
  5. toisteiseksi ainoa jälkiruokaresepti ruokahaasteessa, onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minulla kun meinasi tulla mieleen haastetta pohtiessani pelkästään jälkkäreitä... :)

      Poista
  6. Yleensä vain luen enkä kommentoi, nyt on pakko kommentoida!

    Osui ja upposi! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit! Kiva tietää aina, ketä sielä ruudun sillä puolen on. Kokeilitko ohjetta?

      Poista