Sisällön tarjoaa Blogger.

Vispipuuro

Nyt on loistava aika hyödyntää pakastimeen varastoitua viime vuoden satoa. Marjoista saa myös sitä kaivattua vitamiinilisää, jota ainakin minä huomaan tarvitsevani talven keskellä. Ja nythän se talvi taisi vasta alkaa.


Ulkona paukkuva pakkanen kannattaa hyödyntää ja sulattaa samalla oma pakastin:  pakastimen sisältö säilyy sulattamisen ajan, vaikkei pakkasta muutamaa astetta enempää olisikaan. Laita pakasteet tiiviiseen kasaan vaikkapa pahvilaatikkoon, kääri niiden ympärille sanomalehteä ja aseta päällimmäiseksi villainen huopa ja kärrää koko komeus pihalle. Niin, tai käytä kylmälaukkua.

Vispipuuron eli vatkatun marjapuuron voi oikeastaan tehdä mistä marjoista tahansa. Puolukka on kuitenkin se klassisin.






VISPIPUURO PUOLUKASTA
  • 1 litra vettä 
  • 1 ½ dl (speltti)mannasuurimoita 
  • 4 dl puolukoita 
  • 1 dl sokeria 
  • ripaus suolaa 
  • vaniljatanko (tai 1 tl  vaniljasokeria)
Halkaise vaniljatanko pitkittäissuunnassa ja raaputa siemenet kiehuvaan veteen. Lisää veteen puolukat, sokeri sekä vaniljatanko.  Anna seoksen kiehua viitisen minuuttia ja poista tanko. Vispilöi sekaan mannasuurimot ja keitä puuroa viisi minuuttia samalla sekoitellen. 

Jäähdytä puuro ja vatkaa se kuohkeaksi sähkövatkaimella. Uusi keittiöapulaisemme suoriutui vatkausporkkanastaan loistavasti. Jos korvaat vaniljatangon -sokerilla, lisää se vasta jäähtyneeseen puuroon ennen vatkaamista. 

Nauti vispipuuro kylmänä maidon ja sokerin kanssa. Silputtu rosmariinikaan ei ollut huono vaihtoehto. 



Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

15 kommenttia

  1. Tosi herkullise kuvat myös! Iso käsi vispipuurolle!

    VastaaPoista
  2. Ja iso käsi Nannalle, joka on palannut takaisin elävien kirjoihin. Jee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riikka, mähän olin vaan Itävallas, en tuonpuoleises....=D (mutta kiva jos ehdit kaivata)

      Poista
  3. Puolukalla tulee erityisen kauniin värinen. Mustikkavispii en ole koskaan kokeillut, kun olen epäileväinen miltä se näyttäisi. Niin ja oikealla vaniljalla tää on kyl varmasti oikea luxusversio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän voisi olla ihan älyttömän hienon väristä. Sellaista lilaa. Mutta jos tekee spelttimannaan, joka on vähän tummempaa, saattais siitä tulla rusehtavaa.

      Poista
  4. Vispipuuro on aina hyvää, meillä vaan on vähentynyt sen syöminen kun kuopus ei sitä syö. Minä teen useimmiten jätemehusta, hyvää se on niinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei syö allergian takia vai ei vain tykkää? (Nimittäin jos olisi allerginen esim. vehnälle, niin senhän vois korvata speltti- tai kauramannalla.)

      Poista
    2. Ei vaan tykkää. Ei oikeastaan mene mitkään puurot, enkä ole sitten pakottanutkaan.

      Poista
  5. Pohjoisessa sanotaan tätä lappapuuroksi:)

    VastaaPoista
  6. Meilläkin tehdään useimmiten mehusta, mutta tämä sinun versiosi aidolla vaniljalla on todellakin ihanaa arjen luksusta. Todella kauniit kuvat.

    VastaaPoista
  7. Eikös mehusta tekemällä saa puurosta vielä entistä samettisempaa? Luulen, että lapsuudenkodissani tehtiin välillä vispipuuroa mehunkeitosta jääneestä "mäskistä".


    En olekaan koskaan kuullut lappapuuro-sanaa! Mikä se lappa oikein on? :)

    VastaaPoista
  8. Moi!
    Tätä voisi kokeilla. En ole suuri puolukoiden ystävä, mutta vaniljalla ja rosmariinillä maustettuna tämä kyllä houkuttaa. Hienot värit kuvissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kun löysit tänne! Jos puolukat eivät oikein maistu, niin vaihda ne johonkin muuhun marjaan. Mun tekisi mieli tehdä vispipuuroa mustaviinimarjoista, mutta niitä ei löydy omasta pakastimesta.

      Mä jäin ikuisuudeksi ihastelemaan kuviasi! Tulisipa jo kohta kevät tai edes vähän enemmän aurinkoisia päiviä ja valoa, jotta saisi omiin kuviinkin vähän enemmän valoa ja väriä.

      Poista
  9. Hei! Sattupa hauskasti. Just tiistaina kattelin blogistaniasta sun blogia käsittelevän jakson. Ja nyt ensimmäisenä tuli sun blogi ko googletin speltti vispipuuron ohjetta :) kiitos loistavasta blogista :)

    VastaaPoista