maanantai 9. tammikuuta 2012

Uunilohi




Lauantainen uunilohemme, ainakaan oheisen kuvan perusteella, tuskin pärjäisi miss sapuska -tittelistä kilpailtaessa, mutta  uunilohien raskaassa sarjassa siitä kyllä olisi pajatsontyhjentäjäksi. Ja koska uunilohi oli vuoden 2011 kymmenenneksi googlatuin resepti, niin pitäähän semmoinen tähänkin reseptiarkistoon saada.

Olisin halunnut mennä tarkastamaan syksyllä hyväksi havaitun suppilovahverokätköni kuultuani jostain, että sienipoloja oli monin paikoin vielä joulupyhien jälkeenkin metsissä. Mutta eiköhän nämä viime päivinä iskeneet pakkaset ole taltuttaneet ne sienistä sitkeimmätkin. Syksyisiä suppilovahveroita on kyllä vielä jäljellä vaikka kuinka, vaikkakin niitä on ahkerasti käytetty yhteen kuin toiseenkin soppaan ja sapuskaan.

SUPPILOVAHVEROILLA JA SIPULILLA HÖYSTETTY UUNILOHI 
Annos neljälle

  • lohifilee (n. 800 g)
  • 1-2 limettiä
  • 1-2 tl suolahippuja
  • 1 rkl (juoksevaa) hunajaa

  • yksi iso (tai muutama pienempi) keltasipuli 
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • tilkka öljyä 
  • ½ dl punaviinietikkaa
  • 1 tl hunajaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl tuoreita timjaminlehtiä
  • noin kourallinen kuivattuja suppilovahveroita + 1 ½  dl vettä liotukseen (tai tuoreita tai pakastettuja sieniä)

  • 1 prk (120 g) smetanaa


1. Fileoi (tai revi) halutessasi kalasta nahka pois ja nypi ruodot. Aseta filee uuninkestävään vuokaan.

2. Purista kalan pinnalle reilusti limemehua, valuta päälle hunajaa ja ripottele suolaa. Suolaa saa olla reilummanpuoleisesti, sillä mikään ei kenties ole mauttomampaa kuin suolaton kala. Anna kalan levätä huoneenlämmössä kunnes valmistat päällysteet. (Ei kannata hämmentyä, vaikka kalan pinta vaalenee ja raakakypsyy, suola ja lime vain tekevät tehtävänsä.)

3. Laita suppilovahverot likoamaan veteen. Rouhi joukkoon mustapippuria.

4. Leikkaa sipulit viipaleiksi ja hienonna valkosipuli.

5. Kypsennä sipuleita ensin hetki oliiviöljytilkassa, lisää sen jälkeen punaviinietikka, hunaja, mustapippuria sekä timjami. Hauduta sipuleita vartista puoleen tuntiin kunnes ne ovat pehmeitä ja makeita.

6. Kuumenna uuni 230-asteiseksi.

7. Lisää suppilovahverot sipuleiden sekaan pannulle ja anna niiden paistua hetki.

8. Anna sipuli-suppisseoksen jäähtyä hetki ja sekoita smetana sen joukkoon

9. Kippaa sipuli-suppis-smetanaseos lohifileen päälle.

10. Paista uunin ylätasolla  noin 15 minuuttia.

11. Tarjoa vaikkapa puikulaperunoiden ja salaatin kanssa, kuten meillä. 




Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa


5 kommenttia:

  1. Juuri tänään töissä totesin kollegalle, että nyt loppui sitten sienestyskelit täällä pk-seudullakin! Onneksi on varantoa.

    Googlatuimmat reseptit siis teilläkin ohjelmassa. Ja totta, ne olivat kyllä harvinaisen tylsiä, mutta onneksi niitä voi aina tuunata ja mitä helmiä sitten saattaakaan syntya! :)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa herkulliselta tämä respti, pitääpä testata joku kerta kalareseptia kaipaillessa. :)

    VastaaPoista
  3. Tusla: Ootko käynyt vielä viime aikoina sienessä?

    Kaardemumma: Kokeile ihmeessä, mä tykkään kauheasti punaviinietikassa haudutetuista sipuleista, niistä kun saa siten niin ihanan makeita.

    VastaaPoista
  4. Niinpä! Mulla on pyörinyt keittiön nurkassa vanheneva avattu madeirapullo jota olen urakalla yrittänyt tuhota. Madeirassa haudutettuja sipuleita on löytänyt tiensä mm lihapullataikinan höysteeksi... Ei uskoisi vaatimattomasta sipulista saavan niin hyvää.. :)

    VastaaPoista
  5. Uskon, että ovat varmasti ihan ä-lyt-tö-män hyviä. Mä fanitan muutenkin sipuleita, meillä sipulia löytyy ihan automaattisesti jokaisesta ruoasta.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...