tiistai 29. marraskuuta 2011

Puolukkajäädyke ja höyryävä kinuskikattila


Ensimmäisellä luokalla koulussa koulukirjojen sivun alareunaan piti aina piirtää läksymerkki kotitehtävän merkiksi. Suurimmalla osalla läksymerkki oli suttuinen ruksi tai kukkanen, minulla höyryävä kinuskikattila. Isoisäni nimittäin taisi olla täsmälleen yhtä ihastunut kinuskiin kuin minä. Meillä oli kesäisin tapana keitellä yhdessä kinuskia, joka yleensä nautittiin vaniljajäätelön ja tuoreiden metsävadelmien kanssa. Kinuskista tuli niin suuri hitti, että ristimme jopa erään kattilan kinuskikattilaksi. Kyseinen kattila on isoäitini kahdeksanlitrainen juustokattila, eikä sillä oikeasti ole kinuskia kuuna päivänä keitelty. Edelleen kattila kuitenkin kulkee kinuskikattilan nimellä, ja on varmasti taas joulun alla kovassa käytössä.

Makeanhimon kolottaessa hammasta, auttaa vaivaan yleensä pallo vaniljajäätelöä, kourallinen puolukoita ja loraus höyryävän kuumaa kinuskia. Samaan makumaailmaan päättyi myös illallismenumme muutama viikko sitten. Jäädyke (tai fiinimmin parfait, joka on muuten ranskaa ja tarkoittaa täydellistä) on simppeli jälkiruoka isommallekin porukalle. Sen voi tehdä hyvissä ajoin pakastimeen jäätymään, kunhan jäädykkeen vain muistaa ottaa sulamaan huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua. Jäädykkeen voi toki tarjoilla myös ilman kinuskia tai kinuskin voi sekoittaa vaikka kerroksittain jäädykemassan sekaan.



PUOLUKKAJÄÄDYKE

Jäädykkeen ohje on Lehmuskoskien kirjasta Urho Kekkosen pöydässä. Olen pienentänyt alkuperäisen reseptin puoleen, mutta silti ohjeesta riittää mainiosti ainakin kuudelle. Keltuaisten kypsentäminen estää jäädykkeen jäätymisen kivikovaksi tai hileiseksi. Alkomahoolikin taitaa pehmentää mukavasti jäädykkeen rakennetta. 
  • 5 keltuaista 
  • 100 g sokeria 
  • hyppysellinen suolaa 
  • 150 g (paseerattua) puolukkasosetta 
  • 3 ½ dl kermaa 
  • ½ dl puolukkalikööriä (käytin Galliano-vaniljalikööriä)
Kuumenna kattilassa vettä ja laske tiskialtaaseen tai isoon vatiin valmiiksi kylmää vettä. 

Vatkaa kerma. 

Laita keltuaiset, sokeri ja puolet puolukkasoseesta isoon metallikulhoon tai vesihaudekattilaan. (Ohjeessa ei ollut mainintaa, mitä suolahyppyselliselle tulisi tehdä, joten lisäsin sen keltuaisten sekaan.) Vatkaa aineksia vesihauteessa kunnes vaahto on jämäkkää ja vispausjäljet näkyvät selvästi vaahdossa. 

Lisää loput puolukkasoseesta. Jatka vatkaamista kylmässä vesihauteessa (=tiskialtaassa) kunnes seos on jäähtynyt. 

Lisää vaahdotettu kerma ja likööri kevyesti sekoittaen. 

Kaada jäädykevuokaan ja laita pakkaseen vähintään kuudeksi tunniksi.

Jäädykemassaa tuli annoksesta reilu litra. Itse jäädytin jälkiruoan silikonisessa leipävuoassa, josta se on helppo kumota. Ennen kumoamista jäädykevuoan voi kastaa kuumaa veteen.



KINUSKIKASTIKE

  • 2 dl fariinisokeria 
  • 2 dl kuohukermaa
Mittaa ainekset kattilaan ja anna seoksen kiehua samalla sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee. Kinuskin voi keittää etukäteen valmiiksi ja lämmittää ennen tarjoilua. 


keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Inkiväärikorput

Olen yrittänyt ottaa kirkasvalohoitoja, korvavalottanut joka päivä sekä raahannut kaupasta kassikaupalla appelsiineja ja puristanut niistä aamuisin lasillisen c-vitamiinia. Silti tämä syksyinen pimeys masentaa. Yöunet venyvät väistämättä 12-tuntisiksi, eikä tiedossa ole edes lohtureissua lämpöiseen. Niiden avulla olen sentään selvinnyt muutamasta edellisestä talvesta.

Onneksi lohtua saa myös pienistä herkuista. Ja kupillinen teetä sentään lämmittää ja luo uskoa tulevaan, varmasti se aurinko vielä joskus paistaa tähänkin risukasaan.


Satsista tulee 32 korppua
  • 100 g margariinia 
  • 1 dl sokeria 
  • 2 munaa 
  • 1 dl ruisleseitä 
  • ½ dl kaurahiutaleita 
  • 3 dl vehnäjauhoja 
  • 2 tl leivinjauhetta 
  • ripaus suolaa 
  • 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä


Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat ja keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä raastettu inkivääri. Jaa taikina kahtia ja pyöritä tangoiksi. Jaa kumpikin tanko kahdeksaan osaan ja pyörittele palaset pieniksi pyörylöiksi. Paista 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Halkaise pyöryläiset kahtia joko veitsellä leikaten tai haarukanpiikeillä tökkien ja kuivata korput rapeiksi uunin jälkilämmössä.

Säilytä korput tiiviissä purkissa. 

tiistai 22. marraskuuta 2011

Helppo appelsiinikastike kalalle



Olen varsin huono keittokirjojen kanssa. Kirjoja löytyy vino pino, mutta harvemmin kokkaan tai leivon noudattaen orjallisesti ohjeita. Yksi suosikkiopuksistani on kuitenkin Lehmusoksan pariskunnan kirjoittama Urho Kekkosen pöydässä. Kirjasta löytyvä appelsiinikastikkeen ohje on alun perin keittiömestari Aarne Nissisen vuonna 1930 ilmestyneestä kirjasta Uutta ja maukasta, ohjeita nykyaikaisessa ruuanvalmistuksessa. Ohjeessa kastike tarjoillaan keitetyn kuhan kera, mutta se maistui hyvältä myös paistetun nieriän päällä.

APPELSIINIKASTIKE

  • 3 munanruskuaista 
  • 100 g pehmeää voita tai margariinia 
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 2 tl sokeria 
  • 1 tl sitruunamehua (käytin limemehua)

Kaikki yllämainitut aineet vatkataan pienessä kasarissa hellalla, kunnes seos on saonnut. Kaadetaan heti kalojen päälle vadille. Kastike säilytetään kuumana asettamalla kasari kuumaan veteen. 

maanantai 21. marraskuuta 2011

Ravintolapäivä 19.11.

Viime lauantaina vietettiin jo kolmannen kerran ravintolapäivää. Kovin oli tarkoitus ulkoistaa lounastus johonkin lauantaiseen pop up -ravintolaan, mutta aamupäivä oli meillä jokseenkin hidastempoinen, emmekä lopulta päässeet ajoissa liikkeelle. Pienen Kalliossa suoritetun kävelykierroksen perusteella riitti lauantaisille ravintoloille kuitenkin asiakkaita. Lopulta testasimme ainoastaan Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulman lippakioskiin perustetun Pottukiskan.



Kioskista sai uuniperunoita eri täytteillä, seurueemme testasi pekoni–sipuli ja chili con carne  -täytteiset potaatit. Eivät olleet lainkaan hullumpia. Näin jälkikäteen vain vähäsen harmittaa, että ei tullut kokeiltua listalla ollutta makeaa perunaa. Sitruuna–inkiväärimehu potaattien kyytipoikana maistui oikein mainiolta, sen tekemistä voisi itsekin kokeilla.

Listalla ollut gaspacho sai aikaan ihmetystä useammalta jonossa seisoskelleelta. Varpaat ja sormet kohmeessa ei tuntunut oikein tekevän mieli kylmää keittoa.



Olen ollut varsin ihastunut Helsingin vanhoihin, 1940- ja 50-luvuilla rakennettuihin lippakioskeihin, ja oli mukava huomata, että useampikin kioskeista oli saanut uuden ravintoloitsijan lauantaiksi. Yllätyin, kuinka kivaksi Helsinginkadun lippakioski oli remontoitu. Saisivat olla useamminkin auki näin talvisesonkina. Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanin tapahtumat muuten lähtevät liikkeelle samaiselta kioskilta.

Saa nähdä, avaako ravintola Vatsasekaisin Kilinkolin ovensa seuraavana ravintolapäivänä. 

lauantai 19. marraskuuta 2011

Palsternakka kohtaa uuden mantereen


Chez Jasu haastoi minut Uuden Mustan järjestämään juureshaasteeseen, jossa ajatuksena on tuoda tuttuihin juureksiin uusia makuja maailmalta. Marraskuun aikana eri blogeissa on kokkailtu uudella twistillä jo punajuuresta sekä lantusta. Tällä viikolla vuorossa on palsternakka. Meinasi mennä ensin sormi suuhun, sillä meillä palsternakkaa yleensä löytyy vain erilaisista pyreistä, soseista, keitoista ja uunijuuresten joukosta. Tastespotting  onneksi pelasti, ja nakka sai kaverikseen makuja uudelta mantereelta. Itse asiassa kerkesin tehdä kakusta jo aiemmankin version, mutta onnistuin tiputtamaan kakun ennen kuvanottoa nostaessani sitä ritilälle jäähtymään. Ensimmäinenkin kakku oli hyvä, mutta toisen kohdalla yritin muokata hiukan kakun rakennetta sekä lisäsin inkiväärin määrää ja vähensin palsternakkaraastetta. Osan palsternakasta voisi kyllä korvata vaikka omenalla. Kakku on kuitenkin tulvillaan syksyn ja lähestyvän joulun makuja, eikä omaan makuuni ainakaan liian makea. Sopi mainiosti myös aamiaispöytään.

Marraskuun viimeisen haasteviikon juureksena on nauris. Heitänkin naurishaasteen Kaikki äitini reseptit -blogiin


VAAHTERASIIRAPPINEN PALSTERNAKKAKAKKU
  • 100 g voita 
  • 1,5 dl vaahterasiirappia 
  • 2 munaa 
  • 2 dl vehnäjauhoja 
  • 2 tl leivinjauhetta 
  • 1 dl mantelijauhetta 
  • 1 tl mantelirouhetta 
  • 2 tl jauhettua kardemummaa 
  • 200 g palsternakkaa raasteena (1 iso tai 2 pienehköä nakkaa) 
  • 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä 
  • puolikkaan limen mehu sekä kuori raastettuna
  • pekaanipähkinöitä koristeeksi
  • korppujauhoja vuokaan

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sulata voi. Voitele ja korppujauhota noin 1,5 litran vetoinen leipä- tai kakkuvuoka.

Kuori ja raasta palsternakka tai aja hienoksi sopivassa masiinassa. Raasta sekaan inkivääri, limenkuori ja purista limemehua.

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Vatkaa sähkövatkaimella sulatettu voi ja vaahterasiirappi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon kuiva-aineseos ja  juuresraaste. Lusikoi taikina vuokaan ja koristele pekaanipähkinöillä.

Paista uunin keskitasolla n. 55 minuuttia.


perjantai 18. marraskuuta 2011

Marraskuinen menu



Saamme illalla kivoja vieraita kylään. Kirjoitin illan ruokalistan eteisen seinään. Ensin piti putsata vanhat ristinollat seinästä. Kiirettä pukkaa. Täytyy lähteä metsästämään simpukoita. Vai kalastetaanko niitä? 

torstai 10. marraskuuta 2011

Vihreitä kahvipapuja

Saimme Afrikasta tuliaisina etiopialaisia raakapapuja ja tarkoituksenamme on testata kahvipapujen paahtamista kotioloissa. Kahvihifistelyfoorumeilta löytyy paljon tietoa eri kotipaahtomenetelmistä: papuja voi esimerkiksi paahtaa uunissa, valurautapannulla, kuumailmapuhaltimella tai popcornkoneella. Taidamme ottaa hetkeksi paristot pois palohälyttimistä ja kokeilla ensimmäisenä uunimenetelmää. Onko kenelläkään kokemuksia vastaavasta touhusta?


keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Tacot, jotka veivät kielen mennessään…


Selailin jokin aika sitten meksikolaisia ruokablogeja ja vesi herahti välittömästi kielelleni nähdessäni reseptin tacoista, joissa täytteenä oli keitettyä kieltä. Suunnitelmissani oli ollut jo pidemmän aikaa testata kielenkeittotouhuja, sillä muistelen kaikkien keitettyä kieltä syöneiden kehuneen sen maasta taivaisiin. Nämä tacot ovat helppo tapa kokeilla kielenkeittoa, jos ei epäilytä syödä itse jo jonkun toisen suussa ollutta.

keitokseen:
  • naudan tai vasikan kieli
  • kokonaisia musta- ja valkopippureita 
  • muutama laakerinlehti 
  • merisuolaa 2 tl kielikiloa kohden 
  • sipuli 
  • 1-2 valkosipulinkynttä 
  • vettä

Huuhtele ja harjaa kieli huolellisesti juoksevan veden alla. (Jotkut ohjeet kehottavat liottamaan kieltä ensin, mutta laitoin mutkat tältä kohdin suoriksi.) Laita kieli ja mausteet kattilaan ja lisää kylmää vettä sen verran, että kieli peittyy. Kattilan on hyvä olla vähintään neljän litran vetoinen. Kiehauta ja kuori vaahto keitoksen pinnalta. Keitä kieltä 3-4 tuntia.

Kielen nahka tulee nylkeä heti keittämisen jälkeen. Tee kielen alapuolelle nahkaan viilto ja vetäise nahka pois viiltokohdasta tarttuen heti kun sormet vain kestävät kuuman kielen käsittelyn.

Osan kielestä voi jäähdyttää keitinliemessä ja syödä myöhemmin vaikkapa leivän päällä. Tacoja varten revi tarvitsemasi määrä kieltä kahden haarukan avulla pieneksi silpuksi. Suolaa kevyesti tarvittaessa.



tacoihin:
  • pieniä maissitortilloja (ainoat kelvolliset Suomessa myytävät taitavat olla Nuevo Progreson valmistamia, tee itse jos kaapistasi onnekkaana löytyy masa harina -jauhoseosta)
  • revittyä naudan kieltä 
  • sipuli 
  • reilusti tuoretta korianteria 
  • limejä

Lämmitä maissitortillat nopeasti kuivalla valurautapannulla useampi tortilla päällekkäin,  kostutetun keittiöpyyhkeen välissä uunissa tai mutkat suoristettuna mikrossa.  Aseta tortillaletun päälle revittyä kieltä, silputtua sipulia ja korianteria sekä purista limestä loraus mehua. Helpointa laittaa kaikki omiin kippoihinsa, ja jokainen syöjä sitten täyttää omat taconsa. 

Halutessasi voit tarjoilla tacojen lisänä myös punaista tai vihreää salsaa ja guacamolea. Salsat on superhelppo valmistaa itse, mutta jos ei jaksa tai huvita, niin suosittelen nappamaan kaupan hyllystä La Costeña -tuotemerkin salsapurnukan. Niitä ne siellä Mehikossakin käyttävät. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...