perjantai 19. elokuuta 2011

Musaka



Nappasin Hakaniemen hallin luottolihatiskiltämme ahvenanmaalaista karitsanjauhelihaa. Nyt alkaa olla kotimaisen karitsanlihan paras sesonki, kun keväällä maailmaan putkahtaneet ja kesän temmeltäneet karitsat ovat noin puolivuotiaita. Jauheliha pääsi musakaan. Oma versioni musakasta on yhdistelmä ja sovellus useammasta ohjeesta. Ainakin apupoika tykkäsi hurjasti.



Satsista riittää ainakin neljälle suursyömärille tai kenties pieniruokaiselle kylälle.

Näitä tarvitset:

  • 2 isohkoa munakoisoa (yhteensä vajaa kilo) 
  • karkeaa suolaa myllystä
  • oliiviöljyä


  • 2 reilunkokoista sipulia 
  • 4 valkosipulinkynttä 
  • öljyä 
  • pala tuoretta chiliä 
  • 400 g karitsanjauhelihaa
  • punainen paprika 
  • 5-10 kalamataoliivia silputtuna
  • paseerattua tomaattia ja tomaattimurskaa yhteensä noin  600 g
  • rosmariinia ja muita valinnaisia yrttejä (esim. oreganoa ja timskua) 
  • mustapippuria myllystä

  • 2 dl turkkilaista jogurttia 
  • 1 kananmuna 
  • 100 g pecorino- tai parmesanjuustoa


Leikkaa munakoisot pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Rouhi myllystä reilusti karkeaa suolaa siivujen päälle. Anna siivujen itkettyä puolisen tuntia. Huuhtele munakoisojen itkut ja ylimääräinen suola vedellä ja kuivaa siivut talouspaperilla. Lado siipaleet uunipellille, pärski päälle oliiviöljyä ja paista 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia.

Silppua sipulit, chili sekä rosmariinia ja kuullota niitä hetki isossa kasarissa. Lisää jauhelija ruskistumaan. Lisää silputtu paprika, oliivit, paseerattu tomaatti, tomaattimurska sekä mausteet ja anna padan porista puolisen tuntia.  Suolaa ei tarvitse lisätä, sillä munakoisot ovat itkettymisen jäljiltä sopivan suolaisia.

Raasta tai hienonna blenderissä juusto päällyskuorrutetta varten. Sekoita jogurtti, muna ja reilu puolet juustosta.

Lado ja lusikoi uunivuokaan kerroksittain vuorotellen munakoisosiivuja ja  jauheliha-tomaattiseosta. Aloita ja lopeta munakoisoilla. Kuorruta koko komeus jogurtti-juustokastikkeella ja ripottele loput hienonnetusta juustosta musakan päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

maanantai 15. elokuuta 2011

Kukkakaalikeittoa ja wasabijogurttia



Arki pyörähti käyntiin, lomailu loppui ja ulkonakin tuoksuu syksyltä. Lounaaksi olisin ehkä kaivannut jotakin väri-ilottelua, mutta pataan pääsi uuden sadon kukkakaali. Yritin saada keittoon väriä maustamalla turkkilaista jogurttia wasabilla ja avokadolla,  mutta keitos jäi aikalailla yhtä värittömäksi kuin tämä sateinen maanantai.

Keittoon: (annos kahdelle, alkukeitoksi neljälle)

  • 2 shalottisipulia
  • valkosipulinkynsi
  • oliiviöljyä
  • 4 dl kasvislientä
  • pienehkö kukkakaali (noin puolikiloinen) 
  • suolaa 
  • pippuria 
  • puristus limeä 
  • tilkka (täys)maitoa

wasabijogurtti:

  • ½ tl  wasabitahnaa
  • 3 rkl turkkilaista jogurttia 
  • 1 rkl avokadoa

  • päälle paahdettuja (kurpitsan)siemeniä ja suolakiteitä

Silppua sipulit ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää kuuma kasvisliemi ja kukkakaalin kukinnot. Keitä kukkakaalit kypsiksi, lisää suolaa, pippuria ja loraus limemehua. Aja keitto hienoksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Lorauta joukkoon tilkka maitoa.

Sekoita jogurttikastikkeen ainekset sekaisin. Paahda siemenet kuivalla kuumalla pannulla. Lusikoi keiton pinnalle jogurttikastiketta ja siemeniä.

torstai 11. elokuuta 2011

Apupojan tiramisu


Aikataulun mukaan uuden kotimme piti olla jo jokunen viikko sitten muuttovalmis, mutta ilmeisesti remonttiaikataulujen on tapana venyä ja paukkua. Hermot ovat olleet kireällä ja otsasuonet pullistelleet. Kaiken piti olla jo loppusuoralla ja remontin pieniä viimeistelyjä sekä lattianhiomista ja -maalaamista vaille valmis, mutta kuinka ollakaan, eilen tupsahdin keskelle lattiaprojektia todistamaan, kuinka toinen remonttimiehistä hioi lattiaa tasohiomakoneella, ja toinen maalasi samaista lattiaa vieressä. Ei mennyt taaskaan ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ja muuttohaaveet sen kuin pitkittyvät, mikäli lattiaprojekti täytyy aloittaa kokonaan alusta. Lattiamaalipurkkikin väittää lopulliseksi kuivumisajaksi kokonaisen kuukauden.

Ajellessamme työmaalta kotiin päin, apupoika huokaisi olevansa tiramisun tarpeessa. Empiirisin havainnoin tuo italialainen herkku auttoikin varsin hyvin, tai ainakin hetkellisesti, heikkojen hermojen hallintaan. Tiramisun tekeminen on meillä perinteisesti apupojan heiniä, mutta tällä kertaa minä leivoin pohjan. Apupojan tiramisu rakennetaan kääretorttupohjan päälle, mutta toki perinteisiä savoiardi-keksejäkin voi käyttää.


Pohja:
  • 2 munaa
  •  sokeria 
  • vehnäjauhoja 
  • perunajauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
  • 3 munaa 
  • hyppysellinen suolaa 
  • 100 g sokeria 
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
Kostutus:
  • espressoa
  • Kahlúa-kahvilikööriä
  • konjakkia

  • päälle kaakaojauhetta


Riko kananmunat lasiin ja mittaa toiseen lasiin tilavuudeltaan sama määrä sokeria ja kolmanteen lasiin jauhot (noin puolet vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja + leivinjauhe). Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää jauhoseos varovasti sekaan.
Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (tai irtopohjavuokaan) ja paista 200-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia.

Erottele täytettä varten munista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää valkuaisten sekaan hyppysellinen suolaa ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri. (Mikäli vatkaat ensin valkuaiset, ei vispilöitä tarvitse välissä pestä, vaan voit siirtyä samoilla vempaimilla keltuaisvaahdon kimppuun.) Notkista mascarponejuusto ja lisää se keltuaisvaahdon sekaan. Lisää varovasti lopuksi valkuaisvaahto.

Sekoita kostutusseosta varten kahvi ja viinakset keskenään. (Palttiarallaa 2 osaa espressoa, 1 osa Kahlúaa ja 1 osa konjamiinia)

Tiramisun voi koota annosvuokiin, isompaan kulhoon tai vaikkapa irtopohjavuokaan. Leikkaa kakkupohjasta sopivia palasia ja aseta palanen vuoan pohjalle. Kostuta pohja ja lusikoi päälle täytettä. Aseta toinen palanen kakkupohjaa, kostuta, lusikoi, aseta, kostuta ja lusikoi. Lopuksi sihtaa päälle kaakaojauhetta.

Tiramisua tulisi pantata seuraavaan päivään asti, sillä silloin maut ovat ehdottomasti parhaimmillaan. Tosin hermothan sellaisessa odottamisessa menee.





torstai 4. elokuuta 2011

Mamman marjapiirakka


Kesä on sitä, että nokkonen polttaa viinimarjanpoimijan kädet, eikä haittaa ollenkaan, sillä mielessä siintää marjapiiraanmaiskuttelu ulkorappusilla. Mamman marjapiirakkaa olen syönyt lapsuudessani varmasti satoja kertoja. Piiras maistuu yhä täsmälleen yhtä hyvältä kuin aina aiemminkin.

Pohja:
  • 100 g margariinia 
  • 1 dl sokeria 
  • 1 muna 
  • 2 dl vehnäjauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • ½ dl ruisleseitä 
  • ½ dl kaurahiutaleita

Täyte: 
  • 4 dl punaisia viinimarjoja 
  • 2 dl turkkilaista jogurttia 
  • 1 muna
  •  ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin. Lisää muna sekä kuivat aineet, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Lusikoi taikina uunivuokaan (oma vuokani 24cm*24cm). Levitä marjat pohjan päälle ja sekoita täytteen muut ainekset keskenään ja kippaa seos marjojen päälle. Paista 175-asteisessa uunissa puolisen tuntia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...