sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Kahvihammaskolotusta



Suomalaisten kahvinkulutustilastot viime vuodelta julkaistiin: joimme paahdettua kahvia kymmenen kiloa henkeä kohden. Suurin osa kulutetusta kahvista (94 %) on vaaleapaahtoista, mutta tummapaahtoistenkin kahvien kulutus on pikkuhiljan lisääntynyt.
Pikaisen laskutoimituksen perusteella meidän huushollimme vuosittainen kahvinkulutus on aikalailla Elintarviketeollisuusliiton tilastojen keskiarvon mukaista. Rakas siippani hoivaa ja huoltaa Andreja-nimistä espressokonettaan. Minä olen jo hyväksynyt toisen naisen keittiömme perusvarustukseksi, mutta Andreja vielä toisinaan osoittaa mieltään minua kohtaan.
Paahdetun kahvin tuonti ulkomailta kasvoi viime vuonna melkein puolella edellisvuoteen verrattuna. Kahviharrastuksesta innostuneina myös me tilaamme suuren osan käyttämistämme pavuista ulkomailta, yleensä brittiläiseltä Has Bean-kahvipaahtimolta. Has Beanin intialainen Monsoon Malabar -papu on yksi suuri suosikkimme. Tosin loistavia papuja saa myös vaikkapa Turun Kahvipaahtimosta.  Loistava kalliolainen Kahvila Sävy täyttää muuten myllynsä samaisen turkulaisen paahtimon pavuilla, suosittelen testaamaan.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Suklaakakkuja ja kahvia

Wien on kuuluisa lukuisista kahviloistaan ja konditorioistaan. Sekä kiistellystä Sachertortusta. Se alkuperäinen, eli Original Sacher-Torte on rekisteröity Hotel Sacherin tavaramerkiksi ja torttu valmistetaan salaisella reseptillä. Kakusta on tapeltu oikeusistuimissa asti. Ja on Sacherin kahvilassa käynti pienen jonotuksen sekä hintansa väärti. Hotel Sacherin verkkokaupasta jokainen makeanhimoinen voi tilata oman palansa taivasta. 



sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Chilitilaus

Sipuleiden lisäksi yksittäisistä raaka-aineista keittiössämme kenties useimmin käytetään tuoretta chiliä.  Chililajikkeet vaihtelevat sen mukaan, mitä kaupan hyllyltä sattuu löytymään. Niinpä ruoan tulisuusaste on aina pienoinen yllätys. Ikkunalaudallamme on nököttänyt chilitaimi suunnilleen vuoden verran, mutta sen hoitopuoli on jäänyt hieman heitteille. Tilasin kuitenkin Chilitarvikkeesta muutaman pussin uusia siemeniä, josko joskus vielä saisi keittoihin lisätä oman sadon palkoja.


Chilialut viime keväänä
Yritin valita mahdollisimman helppohoitoisia ja helposti kasvavia lajikkeita. Taidan saada siemenet turpeeseen vasta pääsiäisen aikoihin, ellei multasormi Helsingin päässä innostu istutuspuuhista. Lajikkeiksi valikoituivat Apache, Chiluacle Negro ja Hot Lemon.


Suursuosikkejani chileistä ovat savukuivatut jalapeñot eli chipotlet. Harmi vain, että Suomesta taitaa saada vain valmiita chipotlekastikkeita, eikä pelkkiä kuivattuja chipotleja. Omassa kaapissani on vielä muutama chipotle Meksikon reissulta; jauhetuista chipotlechileistä saa nimittäin tajuttoman hyvän majoneesi- tai kermaviilipohjaisen kastikkeen kalalle tai hampurilaisen väliin. 





Vatsasekaisin Kilinkolin



Perustin alle kouluikäisenä ravintolan sisareni kanssa. Siskoni oli kokki ja minä tarjoilija. Kuppila oli nimeltään Ravintola Vatsasekaisin Kilinkolin. Ruokalistalta löytyi monenmoisia herkkuja, kuten mädätetyn kastemadon suolipullia. Inspiraationi ruoanlaittoon juontaa juurensa siis jo lapsuuteen, mutta nyttemmin kokkaukseni eivät enää ole aivan yhtä eksoottisia.

Keittiössämme hyörii kaksi innokasta ja kokeilunhaluista ruoanlaittajaa. Kaikki kahviin ja yrttihuoltoon liittyvä on meillä pääasiassa miehen vastuulla. Minulla on keittiössämme taikinanvaivaus-, kermanvatkaus- ja kastikevastuu. Muu tehdään yleensä yhdessä.

Aloitan bloggailuni  keväisestä Wienistä, vaikkakin kotikeittiö sijaitsee Helsingissä. Keittiöolosuhteista, tai paremminkin niiden puutteellisuudesta johtuen ensimmäinen postaukseni sisältää pelkästään kuvia, jotka toivottavasti inspiroivat tekemään monenmoisia herkkuja. 


Kuvat ovat wieniläisiltä lauantaiaamun markkinoilta.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...