Sisällön tarjoaa Blogger.

Wieniläisleikkeet ja rosmariiniperunat

Kävimme perjantaina Veijo Votkinin tehtaanmyymälässä Sörnäisissä. Tarkoituksena oli katsastaa valikoima ja napata viikonloppua varten jokunen mukava lihakimpale matkaan. Nettisivuillaan Veijo ylpeilee vanhanajan lihatiskillään, ja myönnettäneen, että ainakin vartin verran ihastelimme ja yritimme päättää mitä ottaa. Sen verran montaa sorttia oli tarjolla.  Pakasteena olisi ollut saatavilla monen sortin tipua, jotakin metsäkanalintua tekisi kovasti mieli vielä syksyn aikana kokeilla.

Lopulta päädyimme ostamaan vasikanpaistia, hirven osso buccoa, naudan kulmapaistia ja pekonia. (Animalia ei tainnut tarkoittaa eläinten viikolla ihan tätä, tosin se taisikin jo loppua ennen Wotkins-visiittiämme.) Wienistä paluun jälkeen olen himoinnut kunnon schnitzeliä, ja vasikanpaisti tiskissä melko lailla huusi päästä lautaselleni. Muut lihaherkut pääsivät lauantaina korkkaamaan syksyn patakauden.

Schnitzeleiden kaveriksi oli itsestään selvää paistaa pannulla rosmariiniperunoita. Ihan kuin keväällä Grinzingissä, joka on yksi Wienin keskustan ulkopuolella sijaitsevista viinitupakaupunginosista. Heurigen eli viinitupa on viljelijän ylläpitämä kuppila, josta saa viinin, yleensä Grüner Veltlinerin, kaveriksi myös purtavaa. Kaapista löytyi sopivasti myös pullo itävaltaista veltlineriä, vaikkakin apupoika jälkikäteen muisteli ostaneensa kyseisen pullon simpukoiden keitinliemeksi.

Wienissä leikkeet kylläkin olivat lautasen kokoisia...

WIENER SCHNITZELIT JA PAISTETUT ROSMARIINIPERUNAT
  • Vasikanpaistia tai -filettä (n. 100-150 g ruokailijaa kohden)
  • mustapippuria, suolaa 
  • 2 kananmunaa 
  • vehnäjauhoja 
  • korppujauhoja 
  • 1-2 dl öljyä voita 
  • sitruuna
  • kiinteitä perunoita
  • tuoretta rosmariinia
  • muutama valkosipulinkynsi
  • voita
  • suolaa

Leikkaa liha parin sentin paksuisiksi siivuiksi ja nuiji palat ohuiksi, joko nyrkillä tai lihanuijalla hakaten. Suolaa ja pippuroi lihat. Riko munat syvälle lautaselle ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Kaada toiselle lautaselle vehnäjauhoja ja kolmannelle korppujauhoja. Kuumenna (mielellään pinnoitetussa) paistinpannussa reippaasti öljyä (mieluiten vaikka neutraalin makuista rypsiöljyä, kylmäpuristettu voi olla vähän turhan voimakkaan makuista) ja nokare voita.  Pyöritä lihat ensin vehnäjauhoissa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista kuumassa rasvassa muutama minuutti molemmin puolin ja nosta hetkeksi talouspaperin päälle. Höystä leike sitruunalohkolla.


Kuori ja paloittele  perunat. Höyrytä tai keitä perunoita hetki. Kuumenna voita pannussa, lisää muutama valkosipulinkynsi joko kokonaisena tai siivutettuna sekä reilusti tuoretta rosmariinia. Paista perunat kypsiksi. Lisää lopuksi suolaa. 


Chef Wotkin´s tehtaanmyymälä
Vanha Talvitie 8
Avoinna: ma-pe 7-18, la 7-15

Grinzing
Ratikka 38 Schottentorin U-Bahn -asemalta. Ratikkamatka 22 min. 

5 kommenttia

  1. Jos jotain Wienistä kaipaan, niin Schnitzelia - ja tietenkin myös Heurigenia. En ole koskaan kotona onnistunut saamaan aikaan "ilmavaa" leivitystä. Miten teidän kävi?

    VastaaPoista
  2. Aina itävallassa käydessä on pakko saada wieninleikettä!

    VastaaPoista
  3. Mä kaipaan Wienistä Naschmarktia. Lauantaiaamuisin siellä on kirppari ja markkinat.

    Noh, kovin hyvin ilmavuus ei kyllä mullakaan onnistunut, paikoitellen leivitys oli irti itse lihasta. Mutta hyvää oli.

    VastaaPoista
  4. Parhaat Schnitukat olen syönyt Saksassa, Itävallassa olen jostain syystä syönyt aina jotain muuta. Ikimuistoisia ruokahetkiä, kera Rieslingin!

    Itse en ole tohtinut koittaa, ettei illuusio romahda...

    VastaaPoista
  5. Naschmarkt on kyllä ihan ehdoton, sen ottaisin mielellään myös kotikulmille täällä.

    VastaaPoista