Sisällön tarjoaa Blogger.

Sinisimpukat kilinkolin



Muistan joskus lukeneeni jostain, että ranskalaiset ja/tai belgialaiset syövät sinisimpukoita vain kuukausina, joiden nimessä on r-kirjain, eli syyskuusta huhtikuuhun (suomeksi ärriä taitaa olla vain ihanaisessa marraskuussa), sillä silloin merivesi on ollut tarpeeksi kylmää simpukoiden kasvamiseen. Monissa ravintoloissa täällä meilläkin vietetäänkin syksyisin simpukkaviikkoja.

Sinisimpukat ovat loistavaa seurusteluruokaa. Satsi simpukoita valmistuu suuremmallekin joukolle varsin helposti. Tästä ohjeesta riittää pääruoaksi kahdelle tai alkuruoaksi neljälle. Jos simpukoita ja lientä jää yli, saa tähteistä loihdittua loistavan pastakastikkeen seuraavana päivänä. Monessa ohjeessa simpukat keitetään yksinkertaisessa valkoviiniliemessä, minä kuitenkin tykkään, että joukossa on sattumia tuomassa lisämakua simpukoiden varsin yksinkertaiseen makumaailmaan. Tarjoa simpukat tuoreen maalaisleivän kera, hyvästä seurasta tinkimättä.

Kokemuksen kautta olen todennut, että simpukat on Helsingissä turvallisinta  ostaa Stockan Herkun tiskistä. Kalatiskin setä tai täti käy simpukat läpi, ja yleensä onnistuu poistamaan suurimman osan päivänsä jo päättäneistä yksilöistä. Silti niitäkin eksyy aina jokunen mukaan, joten simpukoiden putsaamisessa kannattaa olla huolellinen.

Näitä tarvitset:

  •  noin kilo sinisimpukoita (aikalailla verkkopussillinen)
  • muutama iso tai useampi pieni salottisipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • noin 6 sentin pätkä tuoretta chiliä
  • 100 g savupekonia
  • loraus (chili)öljyä
  • hyppysellinen sahramia
  • runsaasti tuoretta timjamia
  • vermuttia
  • ½ pullollista valkoviiniä
  • 250 g (rasia) kirsikkatomaatteja
  • 1 dl kuohukermaa

Aloita puhdistamalla simpukat. Huuhtele juoksevan viileän veden alla ja rapsuttele ylimääräiset roskat pois. Heitä rikkinäiset pois, ja kopauta aukinaiset pöytää vasten. Heitä pois simpukat, jotka eivät sulkeudu. Silppua pekonit kylmälle paistokasarille tai -pannulle. Kasarin tulee olla kannellinen ja tarpeeksi iso, jotta myös simpukat mahtuvat sinne. Hienonna sipulit ja chili ja lisää ne, loraus (chili)öljyä sekä tuoreet yrtit ja mausteet pannulle. Kuullota sipuleita ja lisää loraus vermuttia. Anna kiehua hetken ja lisää valkoviini. Anna seoksen kiehua voimakkaasti ja lisää simpukat liemeen. Peitä kasari kannella muutamaksi minuutiksi. Kääntele simpukoita ja anna niiden kypsyä vielä tovi (yhteensä noin 5 minuuttia) kannen alla. Siirrä avautuneet simpukat reikäkauhalla  tarjoiluastiaan. Heitä pois simpukat, jotka eivät ole avautuneet. Lisää liemeen halkaistut kirsikkatomaatit sekä kuohukerma. Anna liemen hautua tovi kannen alla ja kaada se tarjoiluastiaan simpukoiden päälle.

5 kommenttia

  1. Kiva tuo pekoni siellä seassa. Sopii varmaan hyvin simpukoitten kanssa yhteen. Täytyy ens kerralla kokeilla kanssa. Ja muutenkin herkun oloinen resepti.

    VastaaPoista
  2. Minä voisin alkaa syödä teillä ;-) Viime viikolla selailin reseptejä Lindströmin pihveistä ja kas täällä tarjoiltiin punajuuripullia. Viikonloppuna haaveilin simpukkakauden avajaisista, mutta se siirtyi tuonnemmaksi, kun olimme reissussa. Kun sitten avaan koneen maanantaina, täällä oli tartuttu näihin ihaniin nilviäisiin.

    VastaaPoista
  3. AV: Pekoni sopii sekaan hyvin, kunhan sitä ei vain laita liikaa.
    S&H: Hihi, tervetuloa!

    VastaaPoista
  4. Tämä oli minun ihka ensimmäinen simpukka kokeiluni nyt viikonloppuna, kiitos reseptista. Eikä jäänyt viimeiseksi sen verran hyvää oli :)

    t.baijerilainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, ja ihanaa että maistui! Munkin tekisi mieli simpukoita. Ehkä ensi viikonloppuna. :) Ja tosi kiva kun olet löytänyt blogiini.

      Poista