perjantai 19. elokuuta 2011

Musaka



Nappasin Hakaniemen hallin luottolihatiskiltämme ahvenanmaalaista karitsanjauhelihaa. Nyt alkaa olla kotimaisen karitsanlihan paras sesonki, kun keväällä maailmaan putkahtaneet ja kesän temmeltäneet karitsat ovat noin puolivuotiaita. Jauheliha pääsi musakaan. Oma versioni musakasta on yhdistelmä ja sovellus useammasta ohjeesta. Ainakin apupoika tykkäsi hurjasti.



Satsista riittää ainakin neljälle suursyömärille tai kenties pieniruokaiselle kylälle.

Näitä tarvitset:

  • 2 isohkoa munakoisoa (yhteensä vajaa kilo) 
  • karkeaa suolaa myllystä
  • oliiviöljyä


  • 2 reilunkokoista sipulia 
  • 4 valkosipulinkynttä 
  • öljyä 
  • pala tuoretta chiliä 
  • 400 g karitsanjauhelihaa
  • punainen paprika 
  • 5-10 kalamataoliivia silputtuna
  • paseerattua tomaattia ja tomaattimurskaa yhteensä noin  600 g
  • rosmariinia ja muita valinnaisia yrttejä (esim. oreganoa ja timskua) 
  • mustapippuria myllystä

  • 2 dl turkkilaista jogurttia 
  • 1 kananmuna 
  • 100 g pecorino- tai parmesanjuustoa


Leikkaa munakoisot pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Rouhi myllystä reilusti karkeaa suolaa siivujen päälle. Anna siivujen itkettyä puolisen tuntia. Huuhtele munakoisojen itkut ja ylimääräinen suola vedellä ja kuivaa siivut talouspaperilla. Lado siipaleet uunipellille, pärski päälle oliiviöljyä ja paista 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia.

Silppua sipulit, chili sekä rosmariinia ja kuullota niitä hetki isossa kasarissa. Lisää jauhelija ruskistumaan. Lisää silputtu paprika, oliivit, paseerattu tomaatti, tomaattimurska sekä mausteet ja anna padan porista puolisen tuntia.  Suolaa ei tarvitse lisätä, sillä munakoisot ovat itkettymisen jäljiltä sopivan suolaisia.

Raasta tai hienonna blenderissä juusto päällyskuorrutetta varten. Sekoita jogurtti, muna ja reilu puolet juustosta.

Lado ja lusikoi uunivuokaan kerroksittain vuorotellen munakoisosiivuja ja  jauheliha-tomaattiseosta. Aloita ja lopeta munakoisoilla. Kuorruta koko komeus jogurtti-juustokastikkeella ja ripottele loput hienonnetusta juustosta musakan päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Kivan oloinen ohje. Voisi vaikka kokeilla.

    Täällä Riihimäeltä ei halleja löydy, mutta ilokseni olen huomannut, että suomalaista(kin) karitsanlihaa on alkanut saamaan silloin tällöin myös tuosta lähi K-kaupan lihatiskiltä. Karitsankyljykset oli tän kesän suuri hitti. Mukavaa kun karitsainnostus tuntuu saapuvan pikkuhiljaa tänne maakuntiikin.

    Toisaalta eilen en löytänyt mistään häränhäntiä, eikä siitä pitkä aika ole kun niitä sai vielä aina kun tarvitsi. Kyllä ketutti. Joissakin asioissa on sitten menty taas huonompaan suuntaan.

    VastaaPoista
  2. Erittäin herkullisen näköinen moussaka! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...