sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Kaalisörsselssön ja visiitti Metsäkylän Navetalle



Vielä kaupassa ostoksia kerätessä ajatuksena oli kääräistä ruoaksi karitsanjauhelihalla ja ohrahelmillä täytettyjä kaalikääryleitä, mutta kovasti kurniva vatsa vei voiton ja raaka-aineista tuli pannullinen sörsselssöniä eli jonkinlainen tuunattu versio kaalilaatikosta. Tosin sillä poikkeuksella, että kaalinpalat olivat sopivan rapsakoita ja vain nopeasti pyöräytetty kuumalla pannulla. Sopivaa ja nopeaa arkiruokaa, vaikka tänään sattuikin olemaankin pyhäpäivä.

Näitä tarvitset:

  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 kevätsipuli varsineen
  • oliiviöljyä
  • tuoretta timjamia
  • 2 dl ohrahelmiä
  • loraus sherryä (vermutti tai valkkari käyvät myös mainiosti)
  • n. 6 dl kuumaa kasvislientä

  • 400 g karitsanjauhelihaa
  • mustapippuria
  • suolaa

  • pieni varhaiskaali tai pala isompaa (n. 400 g)
  • 2 dl (ruoka)kermaa

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä öljyssä isossa kasarissa. Lisää reilusti timskua tai jotakin muuta yrttiä. Kaada joukkoon ohrahelmet ja kuullota niitä hetki (lisää tarvittaessa lisäloraus öljyä). Humskauta joukkoon tilkka sherryä sekä kasvislientä desi kerrallaan. Sekoita, anna kasvisliemen imeytyä ohrahelmiin ja kaada lisää kasvislientä. Kypsennä ohrahelmet kypsiksi ja paista samalla jauheliha toisella pannulla. Pyöräytä lihan joukkoon reippaasti mustapippuria ja suolaa. Kun ohrahelmet ovat kypsiä, lisää jauheliha. (Kaikkea jauhelihasta pannulle sulanutta rasvaa ei kannata lisätä). Silppua kaali ronskeiksi palasiksi ja lisää pannulle. Hulauta kerma ja pyöräytä kaalinpaloja pannulla nopeasti. Anna kaalien kypsentyä korkeintaan muutama minuutti niin, että kerma kiehahtaa, mutta varo etteivät kaalinlehdet lörpsähdä liikaa.

Kurniva nälkä johtui oikeastaan siitä, että olimme ajelleet Hämeenlinnan kupeeseen Hattulaan Metsäkylän Navetalle metsästämään muutamaa vanhaa varaosaa uuteen kotiimme. Ihastuin täysin koko paikkaan ja varsinkin pihassa tallusteleviin alpakoihin. Varsinainen aarreaitta. Navetan pihapiirissä toimii myös Kahvila Leivintupa, jonka erikoisherkkuja ovat pannukahvi ja pannukakut. Ehdimme jo istahtaa kahvilan pöytään, mutta väenpaljouden ja uhkaavien ukkospilvien takia jouduimme jättämään vatsat herkuista tyhjiksi.





Metsäkylän Navetta, Metsäkyläntie 14 13900 Pekola, auki sunnuntaisin 12-15

Kahvila Leivintupa, auki sunnuntaisin 11-16





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...