Sisällön tarjoaa Blogger.

Meksikolainen avokadotahna eli guacamole



Meksikolaistyyppiset naposteltavat sopisivat hyvin vaikkapa lähestyvän vappuaaton illanistujaisiin. Kilinkolinkeittiö tyrkkää guacamolea itsetehtyjen hampurilaisten tai quesadillojen väliin tai kahmaisee tortillachipsien kyytipojaksi punaisen salsan kanssa.

Avokadotahnan ohje löytyy useammasta blogista samaten kuin viisaita neuvoja kuinka kaupan valmiit guacamolepurkit kannattaa jättää hyllyyn. Halusin kuitenkin lisätä myös oman versioni tästä herkusta. Ohje on muinaisen vaihto-oppilasvuoteni tuliaisia Meksikosta ja tullut testattua monenmonta kertaa myös kotosuomessa. Meillä on yleensä muutama avokado kotona kypsymässä, sillä useinkaan ei voi luottaa siihen, että kaupassa on guacamolehädän iskiessä tarjolla kypsiä avokadoja. Kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla muovipussiin omena avokadojen kaveriksi. Suosittelen ostamaan muutaman ylimääräisen hedelmän, sillä monesti avokadot ovat sisältä huonolaatuisia ja tummuneita. Guacamolesta muuten löytyy Meksikon lipun värit: vihreä (avokado ja korianteri), valkoinen (sipuli) ja punainen (tomaatti ja chili).

Näitä tarvitset:
  • 2 kypsää avokadoa (avokadon pitää hieman antaa myöten painettaessa sen kantaa peukalolla)
  • 2 tomaattia
  • pieni sipuli
  • tuoretta chiliä
  • 1-2 limeä
  • tuoretta korianteria
  • ripaus suolaa
  • (1 rkl tuorejuustoa tai ranskankermaa)

Halkaise avokadot ja lusikoi hedelmäliha kulhoon ja muussaa haarukalla (tai esim. perunasurvimella). Silppua sipuli ja halutessasi kuullota sitä hetki pannussa ja jäähdytä (tai laita siivilään ja kaada kiehuvankuumaa vettä päälle). Leikkaa tomaatti pieniksi paloiksi. Hifistelijä voi kaltata tomaatin ja poistaa siitä siemenet, mutta mielestäni tämä on turha toimenpide. Silppua chili pieneksi. Sekoita edellä mainitut muussatun avokadon kanssa ja purista joukkoon reilusti limemehua sekä tuoretta, silputtua korianteria sekä ripaus suolaa. Mikäli tarjoat avokadotahnan suolattujen tortillachipsien kanssa, ei suolaa tarvinne erikseen lisätä. Joukkoon voi hieman lisätä maustamatonta tuorejuustoa, ranskankermaa tai vaikkapa kermaviiliä. 

Korianteri ja lime ovat omasta mielestäni ehdottoman tärkeitä guacamolen valmistuksessa (tietenkin avokadon lisäksi), ilman niitä tahnassa ei maistu Meksiko. Olen kuullut tuoreen korianterin makua verrattavan astianpesuaineeseen. Omassa suussani korianteri ei maistu saippuavaahdolta, mutta korianterirajoitteinen voi korvata yrtin vaikkapa silopersiljalla. 

5 kommenttia

  1. Ennen pidin kanssa korianterin makua saippuaisena, mutta sitten tapahtui jotain, taisin syödä jotain cevicheä, ja nykyään korianteri on ihan suosikkiyrtti.

    Taidan kokeilla tätä guacamolea viikonloppuna, grillikausi kun alkaa. Onko blogiin muuten tulossa lisää Meksikon vuoden tuliaisia?

    VastaaPoista
  2. Mmmm grillailu kuulostaa hyvältä ja guakkis sopii varmasti loistavasti hyvän lihan seuraksi. Lupaan kokkailla ja bloggailla mehikolaisia makuja jatkossakin - viime viikonloppuna tein aamiaiseksi meksikolaista munasörsselssöniä, mutta kuvat ovat niin surkeita että täytyy tehdä uusi erä ennen julkaisemista. :) Hyvää vappua!

    VastaaPoista
  3. Tämä oli hyvä resepti. Nyt minäkin osaan tehdä guacamolea. Avokadon muussasin vain haarukalla. Ajattelin ettei Nahuatl-intiaaneilla varmaan ollut tehosekoittimia, joten ehkä sen saattoi tehdä niinkin.

    VastaaPoista
  4. Jeejee, hyvä että maistui! Minä käytän yleensä perunasurvinta muussaamisessa, jos yhtään suurempaa satsia olen tekemässä. Mutta haarukka toiminee tehosekoitinta paremmin ettei tuu turhan sileää settiä.

    VastaaPoista
  5. Tämähän on nerokas blogi, heti menee seurantaan! Päädyin tänne kun piti keksiä jotain syömisen korviketta ennen puoltapäivää.

    VastaaPoista